Şeftalili acı sos mu? Şeftali ve acı kavramlarını bir arada görmek ilk anda şaşırtıyor ancak denemeden bilemezsiniz! Kulağa çok garip gelen bu tarifin bağımlısı olabilirsiniz şimdiden uyarıyorum!
Zıt tatları bir araya getirmek beni hep çok heyecanlandırmıştır. Böylelikle Bu projeye zencefil reçeli ile başladım. ( merak edenler için,üzerine tıklayarak tarife ulaşabilirsiniz). Gelgelelim acı ve tatlının bir arada olması çok farklı duygulara bile sebep olabiliyor. Ama bu tarif tam bir tat patlaması. Her ne kadar acı ve tatlı baskın olsa da arada tuzlu, ekşi ve hatta umami tatları bulmak bile mümkün.

Şeftali: Bu tarifin en temel malzemelerinden biri ama şeftali yerine olgun bir mango da kullanabilirsiniz.
Kırmızı chili biber : Acılığıyla ün yapmış bu biber tarifimizin olmazsa olmazı. Ancak Jalapeno biber kullanmak da tarifi çeşitlendirecektir.
Hardal: tohum ya da toz; sarı ya da siyah fark etmez.
Sarımsak: Sosların vazgeçilmezi bana göre, mistik bir tat katmak için kesinlikle kullanın.
Zencefil & Zerdeçal: Taze zencefil ya da toz zencefil olur. Zerdeçalı isteğe bağlı.( ben kullanmadım)
Sirke: Elma sirkesi ya da gıda sınıfı beyaz sirke kullanın.
Tuz : özellikle deniz tuzu
Bal: Bal da isteğe bağlı kullanılacak malzemelerden biri. Sosunuzun tadına bakın. Acısı beğenmediğiniz bir aralıktaysa bal ile tatlandırabilirsiniz.
Su: sıcak ,ılık ya da soğuk farketmez.
Şeftali, chili biber, sarımsak ve taze zencefil; hardal , sirke ve su eklenerek yumuşayıncaya kadar pişirilir. Tuz eklenir. İnce bir kıvam için öğütücüden geçirilir. Daha da ince bir kıvam içinse tel süzgeçten geçirilir. İsteğe göre bal eklenip kapalı bir cam kavanozda buzdolabında saklanır.
Tarif adımları:
1. Şeftali ve chili biberi dilimleyin. Çok küçük ya da büyük dilimlere gerek yok. Sarımsak ve zencefili de dilimleyin ve sos tenceresine alın.
2. Sirke, su, hardal tohumu ve suyu ekleyin. Orta ateşte kaynayıncaya kadar pişirin. Zerdeçal ekleyecekler bu aşamada ekleyebilir.
3. Kaynamaya başladıktan sonra üzerini kapatın ve kısık ateşte, malzemeler yumuşayana kadar pişirmeye devam edin. Suyu az gelirse biraz daha sıcak su ekleyebilirsiniz.
4. Şeftaliler bibere göre daha çabuk yumuşayacaktır. Siz biberler yumuşayıncaya kadar pişirin. Biberler yumuşadıysa tuzu ekleyin. Suyun tadına bakın. Tuzu az geldiyse damak tadınıza göre artırın.
5. Pişirme işlemi bittikten sonra karışımı blenderdan geçirin. Tel süzgeçten geçirerek iri parçalardan ayırın. Eğer herhangi bir öğütücünüz yoksa pişirme işlemini daha uzun tutun ve ezerek karıştırdıktan sonra süzgeçten geçirin.
6. Süzgecin üzerinde kalan iri parçaları atmayın. Fırın kağıdına sererek güneşte ya da fırında kurutun. ( benimkiler, yaşadığım iklim aşırı kuru olduğu için mutfağın bir köşesinde bir günde kurudu) Havanda döverek ya da robotta kıyarak toz baharat elde edin.
7. Hava almayan cam bir kavanoza alın ve buzdolabında en fazla iki hafta saklayın.



Ketçap ya da mayonezi kullandığınız tüm yemeklerde bu sosu kullanabilirsiniz. Patates kızartması ya da fırında tatlı patates ile, makarna sosu olarak, haşlanmış ya da közlenmiş mısırla ya da pizzalarda gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Az miktarda yapmaya çalışın çünkü raf ömrü çok uzun değil. En fazla iki hafta içerisinde tüketebileceğiniz kadar yapın.
Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun. Sonuçlarınızı benimle paylaşın.
Beğendiğiniz ve denediğiniz tariflerimi lütfen instagramda etiketlemeyi unutmayın!. @pinklimefoody
Soru ve yorumlarınızı bekliyorum!
Sevgiyle kalın..
Şeftalili Chili Sos
Aletler
- el belenderi ya da karıştırıcı
Malzemeler
- 1 orta boy şeftali
- 4 tane kırmızı chili biber
- 2 diş sarımsak
- 1 yk hardal tohumu
- 2 küçük dilim taze kök zencefil
- ⅓ kup beyaz sirke ya da elma sirkesi
- ½ kup su
- ¼ yk tuz artırabilirsiniz
- 1 yk bal isteğe bağlı ve artırılabilir
- ¼ yk zerdeçal isteğe bağlı
Talimatlar
- Şeftali ve chili biberi dilimleyin. Çok küçük ya da büyük dilimlere gerek yok. Sarımsak ve zencefili de dilimleyin ve sos tenceresine alın.
- Sirke, su, hardal tohumu ve suyu ekleyin. Orta ateşte kaynayıncaya kadar pişirin. Zerdeçal ekleyecekler bu aşamada ekleyebilir.
- Kaynamaya başladıktan sonra üzerini kapatın ve kısık ateşte, malzemeler yumuşayana kadar pişirmeye devam edin. Suyu az gelirse biraz daha sıcak su ekleyebilirsiniz.
- Şeftaliler bibere göre daha çabuk yumuşayacaktır. Siz biberler yumuşayıncaya kadar pişirin. Biberler yumuşadıysa tuzu ekleyin. Suyun tadına bakın. Tuzu az geldiyse damak tadınıza göre artırın.
- Pişirme işlemi bittikten sonra karışımı blenderdan geçirin. Tel süzgeçten geçirerek iri parçalardan ayırın. Eğer herhangi bir öğütücünüz yoksa pişirme işlemini daha uzun tutun ve ezerek karıştırdıktan sonra süzgeçten geçirin.
- Süzgecin üzerinde kalan iri parçaları atmayın. Fırın kağıdına sererek güneşte ya da fırında kurutun. ( benimkiler, yaşadığım iklim aşırı kuru olduğu için mutfağın bir köşesinde bir günde kurudu) Havanda döverek ya da robotta kıyarak toz baharat elde edin.
- Hava almayan cam bir kavanoza alın ve buzdolabında en fazla iki hafta saklayın.
Notlar
Patates kızartması ya da fırın patates ile, makarna sosu olarak, haşlanmış ya da közlenmiş mısırla ya da pizzalarda gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Az miktarda yapmaya çalışın çünkü raf ömrü çok uzun değil. En fazla iki hafta içerisinde tüketebileceğiniz kadar yapın.
4 thoughts on “Şeftalili Acı Sos”