Zencefili Verimli Kullanmak - Pinklime Foody

Zencefili Verimli Kullanmak

Zencefili Verimli Kullanmak

Bir şifa deposudur zencefil.. Hastalıkların düşmanı, bağışıklık sistemimizin dostu.. Aromatik ve tıbbi bitkilerin yüzakı.. Çok uzak diyarlardan, Güneydoğu Asya’dan gelmiş lezzetini ve şifasını bizlere getirmiş.. Tazesi ayrı değerli,kurusu ayrı,tozu ayrı.. Dünya genelinde en çok sevilen baharat olması da hiç şaşırtıcı değil! Aynı anda hem acı hem ferahlatıcı kaç bitki var zencefil gibi? Bu, sadece zencefile övgü yazısı değil merak etmeyin! Zencefili en verimli kullanım şeklinden de bahsedeceğim..

Çok eski zamanlardan beri alternatif tıpta önemli bir yeri vardır zencefilin. Sindirime yardımcı olmak, mide bulantısına iyi gelmek, grip ve soğuk algınlığı ile savaşmak , nefes açıcı olmak bunlardan bazıları. Eskiden bu alanlarda kullanılan zencefil günümüzde de önemini korumakla beraber gelişen bilim ve yapılan araştırmalar sonucu kullanım alanları artmıştır.

Yapılan araştırmalar sonucunda zencefilin bazı faydaları şu şekildedir:

1. Sabah bulantısına iyi gelir. Özellikle hamile kadınlarında görülen bulantı tipine iyi gelir.

2. Kilo kaybına yardımcı olabilir. Metabolizmayı hızlandırması ve yağ yakıcı özelliği sayesinde..

3.Eklem ağrılarını azaltır.

4. Kan şekerini düşürür, kalp hastalığı riskini azaltır.

5.Kronik hazımsızlığın tedavisine yardımcı olabilir.

6. Adet ağrısını önemli ölçüde azaltır. Adet döneminin başında alındığında adet sancılarına karşı çok etkilidir. ( Çayını içebilirsiniz)

7.Kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olur.

8. Çok güçlü bir antioksidandır. Ayrıca inflomasyonu önleyen, bağışıklığı güçlendirici gıdaların başında gelir.

9. İçeriğindeki gingerol sayesinde kanseri önler.

10. Beyin fonksiyonlarını iyileştirir, Alzheimer hastalığına karşı korur.

Kaynak

Faydalarından da anlaşılacağı gibi zencefili günlük beslenme planımıza daha çok dahil etmemiz gerekir. Acak kronik hastaların, mide, bağırsak problemi olan bireylerin dikkatli kullanmaları ve mutlaka doktorlarına danışmaları gerekmektedir. Ayrıca aç karna alınması midede yanmaya sebep olabilir. Peki zencefilden neler yapılır, nasıl tüketilir?

ZENCEFİLLİ TARİFLER

İçeriğinde zencefil bulunan onlarca yüzlerce tarif var belki.. Aşağıda denediğim ve sonuçlarından memnun kaldığım zencefilli tarifleri bulabilirsiniz.

Zencefil Reçeli

Közlenmiş Balkabağı Çorbası

Şeftalili Acı Sos

Kış Çayları

Fermente Zencefil

Limonlu Zencefil Şurubu

Zencefil Suyu, Çayı ve Tozu Nasıl Yapılır?

Temel maddesi taze kök zencefil olan bu tarifleri yapmanız oldukça basit. Siz yeter ki onu sevin! Eğer zencefili seviyorsanız tüm bu tarifler sizin için oldukça uygun. Diyelim ki karar verdiniz ve bir tarifi deneyeceksiniz. İlk yapmanız gereken, eğer organik zencefil kullanmıyorsanız, zencefili soymak.

ZENCEFİL NASIL SOYULUR?

Kaşık kullanılarak soyulmuş taze kök zencefil

Bu kadar faydalı bir gıdanın en küçük parçasını bile ziyan etmek istemeyiz. Bu yüzden doğru yöntem ve teknikle en az gıda israfı için olabildiğince ince tabakalar çıkarmalıyız. Zencefili soyarken bir bıçak ya da sebze soyucu kullanmak onun büyük bir kısmını çöpe atmak demek oluyor. Bildiğiniz gibi taze kök zencefilin kabukları çok incedir. Bu yüzden soymaktansa kabukları sıyırmak daha doğru olacaktır. Ben bunun için tercihen tatlı kaşığı kullanmanızı öneriyorum. Zencefilin boyutuna göre yemek kaşığı ya da çay kaşığı da kullanılabilir. Tatlı kaşığı ile kabukları nazikçe sıyırabilirsiniz. Böylece etli ve işe yarar kısmı da çöpe gitmemiş olur. Bazen taze kök zencefil mutfağımızın bir köşesinde günlerce beklemiş ve derisi yumuşamış olabilir. Bu gibi durumlarda kabuğu kaşıkla sıyırmak işe yaramaz ve bıçak kullanmak daha doğru olur.Tabii ki tüm bu uğraşlar eğer zencefilimiz organik değilse uygulanmalı. Farklı bir durumda zencefilin kabuklarını soymanızı önermem. Çünkü kabuğunda da çok fazla besin içeriyor.

ZENCEFİL NASIL SAKLANIR?

Soyulmamış zencefil mutfağın serin bir köşesinde bir hafta, buzdolabında ise üç hafta kadar değişim geçirmeden dayanır. Buzlukta ise altı ay dondurarak saklayabilirsiniz. Daha uzun sürelerde yapısı ve görüntüsü değişmeye başlar. Bazıları küflenip çürürken bazıları filizlenebilir. Filizlenen zencefil kökünü toprağa dikerseniz iklim şartları da uygunsa yeni zencefilleriniz olur! Ancak yine de hemen kullanmayacaksanız taze zencefili dolap dışında bırakmamalısınız.

Sevgiyle kalın..



1 thought on “Zencefili Verimli Kullanmak”

Bir Cevap Yazın