Fermente Zencefil - Pinklime Foody

Fermente Zencefil

Fermente Zencefil

Hazırlanışı oldukça basit olan bu fermente zencefil tarifi soğuk algınlığı ve grip semptomlarıyla mücadelede çok güçlü bir destekçi. Soğuk aldığımızda ya da grip belirtileri gösterdiğimizde tedavi için başvurduğumuz ilk şey genelde zencefildir. Mayalanmamış hali bile yeterince sağlıklı ve tedavi ediciyken fermente zencefilin ne kadar faydalı olduğunu tahmin etmek hiç de zor değil! Ayrıca mayalanma sayesinde bu yararlar arttığı gibi raf ömrü de uzar. Normalde karmaşık ya da zor olan mayalama işlemi bu fermente zencefil tarifinde şaşırtıcı derecede basittir.

Zencefil: Taze kök zencefil kullanın. Henüz suyunu kaybetmemiş olan taze zencefil mayalanmayı kolaylaştırır. Zencefille ilgili detaylı bilgi için Zencefili verimli kullanmak yazıma göz atabilirsiniz.

Limon: İçerdiği yüksek C vitamini sayesinde bağışıklığı güçlendirir, sindirim sistemini ve karaciğeri temizler. Suya eklediğiniz birkaç damla limon, suyunuzu alkali hale getirir ve kanın ph dengesini düzenler. Parlak ve canlı görünmesi için bazı sebze ve meyvelerin dış kabukları bal mumu ile kaplanır. Bu yüzden kullanmadan önce limonun dış yüzeyini sıcak su ile temizlemenizi tavsiye ederim.

Bal: Bağışıklık güçlendirici, doğal bir temizleyici, bağışıklık güçlendiricidir. Aynı zamanda antibakteriyel ve antioksidandır. Doğada hiçbir zaman bozulmayan nadir gıdalardan biridir. Uyku kalitesini iyileştirirken içeriğindeki doğal şeker sayesinde kaliteli bir enerji kaynağıdır. Mümkünse pastörize edilmemiş doğal bal kullanın.

Kavanoz: Sterilize edilmiş cam bir kavanoz tercih edin. Kavanozdaki farklı bakteriler mayalanmaya engel olabilir. Cam aletleri sterilize etmek için onları önce sıcak köpüklü su ile yıkayıp durulayın daha sonra 160C ısıttığınız fırında 10 dakika kurutun. Kapları fırından alırken bir eldiven kullanın.

Kaşık: Cam, tahta ya da silikon kaşık kullanın. Çünkü bazı vitaminler ve mayalar metal kaşıktan olumsuz etkilenmektedir. Bu yüzden metal kaşık kullanmayın

Fermente Zencefil Yapım Aşamaları

Fermente zencefil için malzemeler

Zencefilin kabuklarını soyun. En az zencefil israfı için bu yazımdaki zencefil soyma tekniğini kullanabilirsiniz. Ve bir sebze soyucu ile ince dilimleyin.

Limonları 1 santim kalınlığında dilimleyin. Sırayla bir dilim zencefil bir dilim limon şeklinde kavanoza yerleştirin. Daha sonra balı dökün. Aralarına girmesini kolaylaştırmak ve balın kavanozun dibine ulaşması için metal olmayan bir kaşık yardımıyla kavanozu kenarlarından karıştırın. Kavanozu çok fazla doldurmayın. Üst kısmında boşluk bırakın.

Kavanozun kapağını kapatın serin ve karanlık bir yerde iki hafta mayalanmaya bırakın. Günde bir defa kavanozun kapağını açıp gazını alın. Böylece bal kenarlardan taşmaz.

Fermente zencefil normalde 2 haftada hazır hale gelir. Ancak 1 ay bekletirseniz lezzetini artırabilirsiniz. Mayalanma işlemi bitince kavanozu buzdolabında muhafaza edin. Dolap dışında kaldıkça mayalanmaya devam eder ve alkol oluşturabilir. Ayrıca limonun kabuğundan dolayı da tadı acılaşır.

Bal İle Mayalanma Nasıl Gerçekleşir?

Pastörize edilmemiş süt gibi bal da içeriğinde birçok enzim ve mayalanmayı başlatacak organizmalar bulundurur. Yeterli su ile birleştiğinde mayalanma gerçekleşir. Ayrıca içerisine eklenen sebze ve meyvelerin de mayalanmaya katkısı vardır. 

Nasıl Tüketilir?

Boğaz ağrısı ya da mide bulantısı sorunları için limon ve zencefil dilimlerini yiyebilir, aynı zamanda suyunu da içebilirsiniz. Ayrıca sıcak suya karıştırıp çay olarak da tüketebilirsiniz. Yoğurt ile kahvaltılık granola ile de iyi gider.

Notlar: Mayalanmanın başladığını kavanozda oluşacak kabarcıklardan anlayabilirsiniz. Mayalanma sonrası bal daha çok incelip sıvı bir hale gelir. Bu yüzden kavanozu çok fazla doldurmamalısınız. İncelen bal kabarcıklar oluşturarak kavanozun kenarlarından taşar.

Elma, armut, yaban mersini, kızılcık, çam dalları, sarımsak gibi bitkileri de bal ile mayalayabilirsiniz.

Diğer zencefil tarifleri:

Zencefil Reçeli

Limonlu Zencefil Şurubu

Zencefilli Kış Çayı

Zencefil Suyu, Çayı Ve Tozu

Zencefili Verimli Kullanmak

Şeftalili Acı Sos

Fermente Zencefil

Hazırlanışı oldukça basit olan bu fermente zencefil tarifi soğuk algınlığı ve grip semptomlarıyla mücadelede çok güçlü bir destekçi. Ayrıca mayalanma sayesinde bu yararlar arttığı gibi raf ömrü de uzar. Normalde karmaşık ya da zor olan mayalama işlemi bu fermente zencefil tarifinde şaşırtıcı derecede basittir
Hazırlama Süresi25 dakika
Mayalama süresi15 gün
Toplam Süre15 gün 25 dakika
Kategori: Meze
Mutfak: Hindistan Mutfağı
Diyet: Glütensiz, Vejetaryen
Etiket: ballı zencefil, fermente zencefil, zencefil ve bal
Porsiyon: 4
Yazar: Pinklime Foody

Aletler

  • 1 sterilize cam kavanoz
  • 1 tahta kaşık ya da metal olmayan herhangi bir kaşık; cam, silikon vs.

Malzemeler

  • 1 limon kabuklarıyla kullanılacak
  • 150 gr taze kök zencefil
  • 50 gr bal hakiki

Talimatlar

  • Zencefilin kabuklarını soyun. En az zencefil israfı için bu yazımdaki zencefil soyma tekniğini kullanabilirsiniz. Ve bir sebze soyucu ile ince dilimleyin.
  • Limonları 1 santim kalınlığında dilimleyin. Sırayla bir dilim zencefil bir dilim limon şeklinde kavanoza yerleştirin. Daha sonra balı dökün. Aralarına girmesini kolaylaştırmak ve balın kavanozun dibine ulaşması için metal olmayan bir kaşık yardımıyla kavanozu kenarlarından karıştırın. Kavanozu çok fazla doldurmayın. Üst kısmında boşluk bırakın.
  • Kavanozun kapağını kapatın serin ve karanlık bir yerde iki hafta mayalanmaya bırakın. Günde bir defa kavanozun kapağını açıp gazını alın. Böylece bal kenarlardan taşmaz.

Notlar

Mayalanmanın başladığını kavanozda oluşacak kabarcıklardan anlayabilirsiniz. Mayalanma sonrası bal daha çok incelip sıvı bir hale gelir. Bu yüzden kavanozu çok fazla doldurmamalısınız. İncelen bal kabarcıklar oluşturarak kavanozun kenarlarından taşar.
Elma, armut, yaban mersini, kızılcık, çam dalları, sarımsak gibi bitkileri de bal ile mayalayabilirsiniz.


2 thoughts on “Fermente Zencefil”

Bir Cevap Yazın


Pinklime Foody sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et