Zencefil Suyu, Çayı ve Tozu Nasıl Yapılır? - Pinklime Foody

Zencefil Suyu, Çayı ve Tozu Nasıl Yapılır?

Zencefil Suyu, Çayı ve Tozu Nasıl Yapılır?

Daha önce zencefilin faydalarından, zencefilden neler yapılabileceğinden bahsetmiştim. Bu gönderide ise zencefilin suyu nasıl çıkarılır, evde kendi imkanlarımızla zencefil çayı ve zencefil tozu yapımına değinmek istiyorum.

Artık zencefilin sağlığımıza ne kadar katkısı olduğunu biliyoruz. Zencefili günlük beslenme planımıza olabildiğince fazla dahil etmemiz gerektiğini de öğrendik. Zencefilin suyunu çıkarıp sevdiğimiz meyve suları ile karıştırarak, çayını içererk ya da tozunu yemeklerimizde kullanarak günlük zencefil tüketimimizi artırabiliriz.

Zencefil Suyu Nasıl Yapılır?

Zencefil suyu her ne kadar acı olsa da aynı zamanda ferahlatıcı ve birçok meyve suyu ile iyi giden bir tada sahiptir. Bir katı meyve sıkacağı ile organik zencefilin suyunu çıkarmak çok basittir. Ancak katı meyve sıkacağınız yoksa ve zencefilinizin organik olmadığını düşünüyorsanız da sorun değil. Onun da basit bir yöntemi var. Öncelikle organik ve organik olmayan gıdalar arasındaki farkı kısaca açıklayalım.

Organik olmayan gıdalar, yetiştirilirken kimyasal gübre ve tarım ilaçlarına maruz kalır. Bu, bitkinin hızlı ve verimli bir şekilde büyümesini sağlar. Ancak bu kimyasal maddelerin zararlı kalıntıları çoğunlukla bitkilerin kabuklarında toplanır. Organik gıdalarda ise böyle bir durum yoktur. Normalde kabukları yenebilen bitkileri eğer organiklerse güvenle tüketebilirsiniz. Zencefil çok ince kabuklu bir bitki olduğu için kabukları yenebilen bitkiler sınıfında bulunur.

kıyılmış zencefil
Mutfak robotunda kıyılmış taze zencefil kökü

Ben, kullandığım zencefilin organik olup olmadığı hakkında bilgi sahibi değilim. Bu yüzden kabuklarını soyarak zencefil suyu elde ettim. Öncelikle zencefilin kabuklarını bir kaşık yardımı ile sıyırdım. Küçük parçalara böldüm ve mutfak robotuna aldım. Kullandığım zencefilin yaklaşık 1/3 i kadar su ekledim. Zencefil ,püre haline gelene kadar robotu çalıştırdım. Zencefil püresini önce süzgeçten geçirdim daha sonra peynir torbası ya da tülbente alıp suyunu sıktım. Gayet başarılı bir sonuç elde ettiğimi belirtmek isterim! Bu yöntemle birçok katı meyve, sebze ya da bitkinin suyunu çıkarabilirsiniz.

Zencefil Suyu Nasıl Saklanır?

Zencefil suyunu eğer hemen tüketecekseniz cam bir şişe işinizi görür. Cam bir şişe içerisinde en geç 1 hafta içerisinde tüketmenizi öneririm. Daha uzun süre saklamak isterseniz zencefil suyunu buz kalıplarında dondurun. Zencefil suyu kullanarak Limonlu Zencefil Şurubu da yapabilirsiniz. Bu da bir diğer saklama şekli olabilir.

zencefil suyu

Zencefil Suyu Nasıl Tüketilir?

Zencefil suyunu çorbalarda, meyve sularında, alkollü ya da alkolsüz kokteyllerinizde kullanabilirsiniz. Sevdiğiniz meyve suyuna ekleyeceğiniz zencefil suyu içeceğinizi daha ferahlatıcı ve sağlıklı yapacaktır. Ayrıca sıcak yaz günlerinde meyve suyunuza zencefilli buz kalıbı ekleyip hem serinletici hem ferah bir tat elde edebilirsiniz. Portakal suyu, ananas suyu ve limonata zencefil suyunun çok iyi gittiği meyve suları.. Mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Zencefil suyunun acı olduğunu unutmayın! Dikkat etmeniz gereken tek şey zencefil suyunu yavaş yavaş, tadına bakarak eklemek.

Zencefil Çayı Ve Tozu

Zencefil suyundan arta kalan posayı kurutun. 1 tatlı kaşığı kuru zencefili 1 litre sıcak suda demleyerek çayını yapabilirsiniz. Ayrıca kuruttuğunuz posayı baharat öğütücü ya da mutfak robotunda öğüterek zencefil tozu da elde edebilirsiniz. Zencefil tozu yapmanın başka bir yolu ise kuru kök zencefili baharat öğütücüden geçirmek. Taze kök zencefili ince ince dilimleyip kuruttuktan sonra da baharat öğütücüden geçirip zencefil tozu yapabilirsiniz. Zencefil tozu ya da çayını mutlaka cam ve hava almayan bir kavanozda kuru ve serin bir yerde saklayın.

Diğer zencefilli tarifler:

Fermente Zencefil

Limonlu Zencefil Şurubu

Kış Çayı

Zencefil Reçeli



3 thoughts on “Zencefil Suyu, Çayı ve Tozu Nasıl Yapılır?”

Bir Cevap Yazın


Pinklime Foody sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et