Doğa yavaş yavaş uyanıyor. Taze bahar dalları, yemyeşil filizler, mis kokulu çiçekler.. Doğadaki her bitki öyle değerli ve görülmeye değer ki.. Terapi için bahar aylarında herkes ormanda bir gezintiye çıkmalı bence. Rengarenk kelebekler, cıvıl cıvıl kuşlar, arılar çiçekler.. hepsi size çok iyi gelecek!
Bu yazımda ilkbahar aylarında doğada ya da ormanda rastlayabileceğiniz yabani çiçeklerden bahsetmek istiyorum. Bu yabani bitkilerden kimi görüntüsüyle, kimi ise kokusuyla büyülüyor insanı. Kimi bitki de çok faydalı ya da zehirli olduğu için bilinmeyi hak ediyor.
Çuha Çiçeği

Erken ilkbaharda yarı güneşli ve gölgeli alanlarda rastlayabilirsiniz çuha çiçeğine. Çiçekleri mor, pembe, lila, sarı, beyaz ve bordo renklerde olur. İlkbahardan sonbahara kadar çiçek açar. Bununla beraber doğadan topladığınız yabani çuha çiçeklerini yiyebilirsiniz.
Salkım Sümbül

Soğanlı bir bitki olan salkım sümbül mor-mavi renkte çiçek açar. Baş aşağı bir üzüm salkımına benzediği için bu ismi almıştır. Çiçekleri açmamış, tomurcuk bir kültür sümbülüne benzer. Bu çiçekler arılar için çok çekicidir. Salkım sümbül çok fazla tohum oluşturduğu için bazen istilacı olabilirler. Bu yüzden bahçenize dikmek isterseniz iki defa düşünün derim.
Japon Ayvası/ Bahar Dalı

Baharın geldiğini, hemen kış sonrası dallarda beliren nar çiçeği rengindeki bu minik çiçeklerden anlayabilirsiniz. Şehrin tekdüzeliği içinde birden karşınıza çıkıverip gününüzü güzelleştirebilirler! Japon ayvasının meyveleri bildiğimiz ayva gibi sarı renktedir. Ancak çiğ tüketimi zordur. Aynı zamanda buruk ayva olarak da karşınıza çıkar. Meyveleri; püre, reçel, pekmez ve jöle yapımında kullanabilirsiniz. Bu ayva reçelli tart tarifimde japon ayvası kullandım.
Mavi Kardelen

Erken ilkbaharda, karlar eridikten sonra yavaş yavaş açmaya başlayan mavi kardelen soğanlı bir bitkidir. Mavi-mor rengiyle çok şirin bir çiçektir. Kayalık ve ormanlık alanları çok sever. Tam ya da filtrelenmiş güneş ışığı, mavi kardelen için çok uygundur.
Pembe Çorak Çilek

Yaprak dökmeyen bir yer örtücü olan pembe çileğe, ormanlık alanlarda rastlayabilirsiniz. Daha çok dekoratif amaçla kullanılır. Çiçekleri arılar için mükemmel bir polen kaynağıdır. Zehirli değildir ancak tam bir meyve oluşturamaz. Bu yüzden pembe ve bordo çiçekli olanların meyvesi yenmez.
Çoban Süpürgesi

Yaprak dökmeyen küçük bir çalıdır. Yaprakları dikenli, meyveleri ise kiraza benzer. Kasap süpürgesi aslında yılbaşına yakın zamanlarda marketlerde satılan kokinanın ta kendisidir. Çoban süpürgesi binlerce yıldır alternatif tıpta idrar söktürücü ve müshil olarak kullanılmaktadır.
Düğün Çiçeği
Dünya çapında bir süs bitkisi olarak kullanılır. Yeraltı sürgünleri ile çok geniş alanlara yayılabilen istilacı bir bitkidir. Işıldayan çiçekleri arılar ve böcekler için çok cazibelidir. Polenleri en çok rüzgar yoluyla taşındığı için çoğalmalarını kontrol etmek zordur. Parlak çiçeklerinden de anlaşılacağı üzere zehirli bir bitkidir. Çıplak elle dokunulduğu zaman ciltte kızarıklık, kaşıntı ve kabarmaya sebep olur.
Kokulu Menekşe

Mart ve nisan aylarında ormanlarda, ağaç diplerinde rastlayabileceğiniz kokulu menekşe yabani menekşe olarak da adlandırılır. Çiçekleri genellikle mor renkte olur ancak beyaz ve lila renklerde de karşınıza çıkar. Kokulu menekşe eskiden beri kozmetik ve gıda sanayiinde kullanılmıştır. Avrupalılar parfüm yapımında, Romalılar ise şarap yapımında kullanmışlardır. Kokulu menekşeyi çok farklı şekilde kullanabilirsiniz. Menekşe şurubu, menekşe reçeli, menekşe şekeri yapabilir, pasta ve kurabiyelerinizi süsleyebilirsiniz. Menekşe özü ve menekşe sirkesi de diğer seçeneklerden..
Daha önce hiç gitmediyseniz, bu bahar kendinize bir iyilik yapın ve doğaya daha yakından bakın. Rengarenk kelebeklerin uçuşması, kuşların cıvıltıları, mis kokulu çiçekler ve bol oksijen bedeninize ve ruhunuza çok iyi gelecek. Doğa keşfedilmeyi bekliyor!
Sevgiyle kalın..