Çilek reçeli hepimizin çok sevdiği bir tarif! Kızarmış ekmek ve krem peynirle harika uyum gösterip kahvaltılarımızın kraliçesi olabiliyor mesela.. Ya da tatlılarımız için harika bir sos! Daha önce paylaştığım Çilek Reçelli Kremalı Yaş Pasta tarifinde de ev yapımı çilek reçeli kullanmıştım.
Daha önce Zencefil Reçeli, Nar Reçeli ve Karamelize Portakal Reçeli tariflerini vermiştim. Bu yaz da birçok reçel tarifi vermeye kararlıyım ve bunlardan ilki bu ev yapımı çilek reçeli tarifi!
Temelde iki malzeme ile hazırlanan bu reçel tarifinde iki önemli püf nokta mevcut.
Çilek Reçeli İçin Gerekli Malzemeler
Çilek: Pazara ya da manava reçellik çilek istediğinizi söyleyin. Yaygın olarak nisan ve mayıs aylarında reçellik çilek bulmanız daha kolay ancak tabii ki sene içerisinde de bulmanız mümkün. Nispeten küçük çilekler reçel yapmak için daha uygun.
Şeker: Ben reçel yaparken toz şeker kullanmayı tercih ediyorum.
Limon suyu: Gerekiyorsa kıvam artırmak için 1-2 damla kullanılabilir. Ben her zaman kulanmıyorum. Limon suyu yerine birkaç tane küçük limon tuzu da kullanabilirsiniz.
Talimatlar:
İlk olarak çilekleri temizleyeceğiz. Sosyal medyada çilek temizleme ile ilgili türlü türlü yöntem mevcut. Ancak çileği bu kadar yıkamanın hiçbir gereği yok çünkü çoğu video gerçeği yansıtmıyor. Yani böcek sanılan siyah tanecikler, aslında çileğin tohumları! Çilekleri suda uzun süre bekletmek de pek doğru değil. Bu yüzden en fazla 10 dakika azcık karbonat çözdürdüğünüz suda bekletin ve durulayın. Bir mutfak havlusu ya da peçete ile fazla suyunu alın ve çilekleri dilimleyin.
Dilimlenmiş çilekleri reçeli pişireceğiniz tencereye alın ve üzerine şekeri ilave edin. Tencerenin kapağı kapalı şekilde 1 gece buzdolabında ya da serin bir ortamda bekletin. Böylece çilekler sularını salacak ve fazladan su eklememize gerek kalmayacak.
Ocağın en küçük gözünü kısın ve tencereyi bu kısık ateşe alın. Bu önemli bir adım. Ağır pişen reçelin rengi bozulmaz ve daha lezzetli bir tadı olur.
Reçel kaynamaya başlayınca yüzeyinde köpükler oluşmaya başlar. Bu köpükleri de mutlaka alın. Berrak, cam gibi bir kıvam için bu gerekli. Ayrıca alınmayan köpük reçeli acılaştırabilir. Reçelin köpürmemesi için tereyağı kullananlar da var ancak ben tercih etmiyorum.
Çilek reçelini arada bir karıştırarak pişirin ve hafif kıvam amaya başlayınca bir tabağa biraz reçel dökün ve soğutun. Soğuduktan sonraki kıvam bal koyuluğundaysa artık reçeliniz olmuş demektir. Değilse her 5 dakikada bir aynı işlemi uygulayın.
Reçel henüz sıvı haldeyken ocaktan alın. Soğudukça daha katı bir kıvama gelecektir.
Ev yapımı çilek reçelini hava almayan cam bir kavanozda ve buzdolabında muhafaza edin.
Herkese iyi yıllar diliyorum!
Sevgiyle kalın..
Ev Yapımı Çilek Reçeli
Malzemeler
- 500 gr çilek reçellik, küçük taneli
- 250 gr toz şeker
- 3-4 damla limon suyu
Talimatlar
- İlk olarak çilekleri temizleyeceğiz. Sosyal medyada çilek temizleme ile ilgili türlü türlü yöntem mevcut. Ancak çileği bu kadar yıkamanın hiçbir gereği yok çünkü çoğu video gerçeği yansıtmıyor. Yani böcek sanılan siyah tanecikler, aslında çileğin tohumları! Çilekleri suda uzun süre bekletmek de pek doğru değil. Bu yüzden en fazla 10 dakika azcık karbonat çözdürdüğünüz suda bekletin ve durulayın. Bir mutfak havlusu ya da peçete ile fazla suyunu alın ve çilekleri dilimleyin.
- Dilimlenmiş çilekleri reçeli pişireceğiniz tencereye alın ve üzerine şekeri ilave edin. Tencerenin kapağı kapalı şekilde 1 gece buzdolabında ya da serin bir ortamda bekletin. Böylece çilekler sularını salacak ve fazladan su eklememize gerek kalmayacak.
- Ocağın en küçük gözünü kısın ve tencereyi bu kısık ateşe alın. Bu önemli bir adım. Ağır pişen reçelin rengi bozulmaz ve daha lezzetli bir tadı olur.
- Reçel kaynamaya başlayınca yüzeyinde köpükler oluşmaya başlar. Bu köpükleri de mutlaka alın. Berrak, cam gibi bir kıvam için bu gerekli. Ayrıca alınmayan köpük reçeli acılaştırabilir. Reçelin köpürmemesi için tereyağı kullananlar da var ancak ben tercih etmiyorum.
- Çilek reçelini arada bir karıştırarak pişirin ve hafif kıvam amaya başlayınca bir tabağa biraz reçel dökün ve soğutun. Soğuduktan sonraki kıvam bal koyuluğundaysa artık reçeliniz olmuş demektir. Değilse her 5 dakikada bir aynı işlemi uygulayın.
- Reçel henüz sıvı haldeyken ocaktan alın. Soğudukça daha katı bir kıvama gelecektir.
- Ev yapımı çilek reçelini hava almayan cam bir kavanozda ve buzdolabında muhafaza edin.