Herkese merhaba! Bu yazımda ev yapımı yoğurdun tarihi, faydaları ve nasıl yapıldığı ile ilgili bilgileri bulabilirsiniz.
İlk Yoğurt Nasıl Yapıldı?
İlk yoğurdun nasıl yapıldığı yoğurt yapmayı bilenlerin en az bir kere sorduğu bir soru olmuştur. Çünkü yoğurt yapabilmek için elinizde yoğurt olması gerekir! Yoğurt, yoğurdun mayasıdır sonuçta..
Tam tarihi kesin olarak bilinmese de yoğurt Orta Asya Türk toplumları tarafından yapılmaya başlanmış. Bununla ilgili birkaç rivayet var. Bunlardan biri havadaki bazı bakterilerin sütü ekşitmesiyle oluştuğunu , daha sonra bu kıvamı yakalamaya çalışan insanların farklı yollar denediğini iddia eder.. Bir diğeri ise hayvan derilerinde saklanan sütün zamanla derideki bakteriler tarafından yoğurda dönüşmesinden bahseder. Her iki görüş de doğru olabilir. Bugün genel olarak, belli bir sıcaklıkta aktivite gösteren laktik asit bakterilerinin fermantasyonu sonucu sütün yoğurda dönüştüğünü biliyoruz. Geçmişte sütü mayalamanın (yoğurt yapmanın) çok farklı yolları denenmiş. Karınca yumurtası, karınca yuvasından alınan toprak, nohut ve yoğurdun kendisi maya olarak kullanılmıştır.
Yoğurdun Faydaları
Ev yapımı yoğurt besin değeri açısından oldukça zengin. Birçok vitamin, mineral ve vücudumuz için yararlı bakterileri içerir. Yararlı bakteriler özellikle barsak florasının düzenlenmesinde önemli rol oynar. Düzenli yoğurt tüketimi ile sindirim sisteminizi düzenleyebilir, kolon kanseri riskini azaltabilirsiniz. Düzenli bir sindirim sistemi, güçlü bir bağışıklığın da kaynağıdır. Yoğurdun bir diğer faydası vücuttaki toksinleri ve zehri temizlemesidir. Kirli hava şartlarında çalışmak zorunda olan işçiler(kömürcü, kaynakçı vb.) akciğerlerinin temizlenmesi için her gün yoğurt tüketirler. Uzun yıllar sigara içen insanlardan düzenli yoğurt tüketen ile tüketmeyenlerin akciğerlerinde bile çok farklılıklar gözlendiği belirtiliyor. Sigaranın zararlı etkilerini azaltan bir yöntem de keçiboynuzu ile yoğurdun birlikte tüketilmesi. Anlayacağınız yoğurt tüketmek için onlarca sebebimiz var.
Ev Yapımı Yoğurt Nasıl Yapılır?
Yoğurtla ilgili pek çok faydadan bahsettim ancak her yoğurtta bu gibi faydalar mevcut mudur, bilemem. Özellikle market yoğurtları steril ortamlarda hazırlandığı ve raf ömrünün uzun olması amacıyla bazı zararlı katkı maddeleri içerdiği için ev yapımı yoğurt kadar sağlıklı değillerdir. Diğer yandan evde yoğurt yapmak o kadar basit ki bir defa yapınca asla satın almak istemeyeceksiniz!
Malzemeler:
- 2,5 lt Süt
- 2 yemek kaşığı yoğurt (ya da hazır yoğurt kültürü)
- tahta kaşık
- cam kavanoz
Tarif Adımları:
- Sütü kontrollü bir şekilde kaynatın. (taşmasına izin vermeyin) Arada dibinin tutmaması için tahta kaşık ile karıştırın.
- Kaynadıktan sonra 20-25 dk kısık ateşte bırakın. Bu adımı atlayabilirsiniz. Amacımız, süt içerisindeki fazla suyu buharlaştırıp kıvamlı bir yoğurt elde etmek.
- Bu aşamadan sonra sütü ılımaya bırakın. Sütün sıcak olması fermantasyon yapacak bakterileri öldürür, çok soğuk olması ise onları uyutur. Her iki durumda da yoğurt elde edemezsiniz. Eğer mutfak termometreniz varsa 45C sıcaklık mayalamak için uygun olur. Mutfak termometreniz yoksa serçe parmağınızı süte daldırın, 10’a kadar sayabiliyorsanız mayalama sıcaklığındasınız demektir.
- Kaynattığınız süte yoğurt mayasını tahta kaşıkla ekleyin ve biraz karıştırın. Karışımı cam kavanozlara boşaltın.
- Kavanozların üzerini üst üste katladığınız bir tülbent ya da temiz bir kumaş ile kapatıp paket lastiğiyle sabitleyin. Böylece hava alacağından daha kıvamlı bir yoğurt elde edersiniz.
- Son olarak kavanozları belli bir sıcaklıkta olabilmeleri için kalın bir kumaş ya da battaniyeyle iyice örtün. Fermantasyon için karanlık ve ısıya ihtiyacımız var…
- En az 6 saat mayalanmaya bırakın. Geceden hazırlayıp sabaha kadar da tutabilirsiniz. Bundan sonra yoğurdu hemen tüketmeyin. Buzdolabında 24 saat beklettikten sonra tüketime hazır olacaktır.
Notlar:
- Pastörize ya da pastörize olmayan süt kullanabilirsiniz. Ancak kıvam ve tat farkı olabilir.
- UHT süt yoğurt yapmak için uygun değildir.
- Yoğurt yaparken tam yağlı süt kullanırsanız daha lezzetli ve yoğun bir yoğurt elde edersiniz.
- Kullanacağınız maya önemlidir. İyi bir yoğurt ya da yoğurt kültürü kendi yaptığınız yoğurdun da iyi olmasını sağlar.
Mutlaka denemenizi tavsiye ederim.. Böylesi sağlıklı ve lezzetli bir gıdadan mahrum kalmayın!
Ayrıca Pancar Turşusu, Vegan Protein Tozu yazılarım da ilginizi çekebilir.
Daha çok ev yapımı tarif için youtube kanalımı takip edebilirsiniz.
Sevgiler..
3 thoughts on “Ev Yapımı Yoğurt Tarifi”