Evde kendi badem unu ve sütünü yapmak isteyenler buraya toplansın! Bu yazımda bademleri değerlendirebileceğiniz püf noktalardan bahsediyorum. Yazın sonlarında hasat edilen bu güzel bademleri ne zamandır iyi bir şeyler için kullanmak istiyordum. Organik, doğal ama aynı zamanda çok sert kabuklu oldukları için bir türlü cesaret edemiyordum. Sonunda cesaretimi toplayarak işe koyuldum. Eh haliyle mesaim uzun sürdü. Yine de uğraşlarıma değdi.
Gerekli Malzeme ve Ekipmanlar
Badem: kabuklu ya da kabuksuz, mutlaka çiğ ve tuzsuz badem
Gıda öğütücü ya da mutfak robotu: yüksek devirli olması tercihimiz
Tülbent ya da süt süzgeci: badem sütü ve unu yaparken süzme işinde kullanacağız
Sıcak su: bademleri beyazlatmak için sıcak su
Talimatlar
Badem sütü ve ununu aynı anda elde etmek mümkün. Anlattığım yöntemde birini yaptığınızda diğeri de yan ürün olarak kendiliğinden ortaya çıkıyor.
Önce bademleri derin ve cam bir kaba alın. Üzerine sıcak suyu dökün ve üstü kapalı şekilde yarım saat bekletin. Böylece bademlerin üzerini kaplayan kahverengi zarımsı tabaka yumuşayıp kolayca soyulacaktır.
Sonra suyu süzün ve bademleri soyarak beyazlatın. Tüm zarları soyduktan sonra beyazlatılmış bademleri bir defa soğuk su ile durulayın.
Daha sonra gıda öğütücüye aktarın ve üstüne sıcak su ilave edin. Öğütücüyü çalıştırın. Bademler çok ince taneciklere dönüşünceye kadar işleme devam edin. Homojen görünümlü beyaz ve köpüklü bir sıvı elde edeceksiniz. Bu sıvıyı süt kesesi ya da tülbent yardımıyla süzün. Tülbenti iyice sıkın. Oluşan tortu badem un, altta kalan sıvı ise badem sütü olacaktır. Sütü şişelere doldurun ve en geç bir hafta içerisinde tüketin.
Tülbentin içinde kalan tortuyu bir fırın tepsisine aktarın ve güzelce yayın. Düşük ısılı fanlı ayarda kurutun 100C idealdir. Kuruyan badem ununu isteğe göre tekrar gıda öğütücüden geçirin.
Hava almayan cam kavanozda ve buzdolabında muhafaza edin. İki hafta içinde tüketin.
Badem Unu ve Badem Tozu Arasındaki Fark
Badem unu yağı alınmış beyazlatılmış bademden yapılmaktadır. Daha az yağlıdır ve raf ömrü nispeten daha uzundur. Badem tozu ise badem tanelerinin öğütülmesi ile elde edilir. Yağ oranı badem tanesi ile benzerdir.
Badem sütünü kahve, tatlı ve çorbalarda kullanabilirsiniz. Badem ununu kurabiye, kek, pişmeyen fit tatlılarda gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
Ayrıca badem kreması tarifime de göz atın.
Herkese iyi seneler diliyorum!
Sevgiyle kalın..
Badem Unu & Badem Sütü Tarifi
Aletler
- 1 yüksek devirli mutfak robotu ya da baharat öğütücü
- 1 Tülbent
- 1 süzgeç
Malzemeler
- 300 gr Çiğ badem
- 1+1 lt sıcak su
Talimatlar
- Badem sütü ve ununu aynı anda elde etmek mümkün. Anlattığım yöntemde birini yaptığınızda diğeri de yan ürün olarak kendiliğinden ortaya çıkıyor.
- Önce bademleri derin ve cam bir kaba alın. Üzerine sıcak suyu dökün ve üstü kapalı şekilde yarım saat bekletin. Böylece bademlerin üzerini kaplayan kahverengi zarımsı tabaka yumuşayıp kolayca soyulacaktır.
- Sonra suyu süzün ve bademleri soyarak beyazlatın. Tüm zarları soyduktan sonra beyazlatılmış bademleri bir defa soğuk su ile durulayın.
- Daha sonra gıda öğütücüye aktarın ve üstüne sıcak su ilave edin. Öğütücüyü çalıştırın. Bademler çok ince taneciklere dönüşünceye kadar işleme devam edin. Homojen görünümlü beyaz ve köpüklü bir sıvı elde edeceksiniz. Bu sıvıyı süt kesesi ya da tülbent yardımıyla süzün. Tülbenti iyice sıkın. Oluşan tortu badem un, altta kalan sıvı ise badem sütü olacaktır. Sütü şişelere doldurun ve en geç bir hafta içerisinde tüketin.
- Tülbentin içinde kalan tortuyu bir fırın tepsisine aktarın ve güzelce yayın. Düşük ısılı fanlı ayarda kurutun 100C idealdir. Kuruyan badem ununu isteğe göre tekrar gıda öğütücüden geçirin.
- Hava almayan cam kavanozda ve buzdolabında muhafaza edin. İki hafta içinde tüketin.