Peynirli Künefe Dolması - Pinklime Foody

Peynirli Künefe Dolması

Peynirli Künefe Dolması

Bu peynirli künefe dolması tarifi pratikliği ve görünüşüyle kalbinizi çalacak! Bildiğimiz peynirli künefenin farklı ve mükemmel bir sunumu!

Künefeyi sevmeyen çok az insan tanıyorum. Bu tarif de en az normal künefe kadar muhteşem..

Geleneksel olarak Antakya yöresine ait bir tatlı türü olsa da künefe, Balkanlar, Anadolu ve Ortadoğu’nun her yerinde çok yaygın olarak tüketilen ve sevilen bir tatlı çeşidi. İki kadayıf tabakası arasına tuzsuz ve eriyebilen peynir ya da kaymak konularak pişirilir, şerbetlenerek servis edilir. Hem fırında hem de tüplü ocak üzerinde pişirilebilir. Peynirli künefe dolması da temel olarak aynı ancak sunumu biraz farklı.

Kadayıf Hamuru nedir?

Un ve suyun karıştırılması ile elde edilen hamurun ince teller haline getirilerek yarı yarıya pişirilmesi sonucu kadayıf hamuru elde edilir. Bunun için özel makineler kullanılır.

Yufkacılardan ve bazı dönemler marketlerden çiğ kadayıf temin edebilirsiniz.

Gerekli malzemeler

Kadayıf: Çiğ uzun kadayıf kullanın. Satın alırken sarılabilen kadayıf diye belirtmeniz önemli. Çünkü kadayıf iki farklı şekilde satılıyor.

Yağ: Tereyağı ve sıvı yağı belli miktarlarda karıştırarak ekleyeceğiz.

Şeker: Şerbet yapmak için kullanacağız. Toz şeker, esmer şeker, pekmez vs.

Peynir: Tuzsuz ve eriyebilen peynir. Dil peyniri, mozarella ya da kolot peyniri işinizi görür. Bulabilirseniz künefe peyniri kullanın.

Yumurta: Çırpılmış şekilde kullanacağız. Peyniri bulamak ve sarılmasını kolaylaştırmak için.

Süslemek için: Toz ceviz, antep fıstığı, fındık

Talimatlar:

Şeker şurubunu hazırlayın

Temel şeker şurubu ya da şerbet 1:1 oranda; bir ölçü su ve bir ölçü şeker kullanılarak hazırlanır. Kullanacağınız kadayıf gramajına göre şeker şurubunu hazırlayın. Şeker ve suyu uygun bir tencereye alın. Orta ateşte, şeker çözünene kadar karıştırarak pişirin. Kaynamaya başladıktan sonra 3-4 damla limon suyu ilave ederek kıvamı artırın. İsteğe göre şerbetin içine karanfil ya da vanilya ekleyebilirsiniz. 5-10 dakika kaynadıktan sonra ocaktan alın ve soğutun.

Kadayıfı peynirle doldurun

Kadayıfları uzunlamasına açın. Sonra peynirleri kadayıfa saracağınız boyutlarda kesin. Daha sonra peynir parçalarını yumurtaya bulayarak kadayıfların içine yerleştirip sarın. Yine yumurtanın yapıştırma özelliği ile kadayıf sarmalarınızı kapatın. Uygun bir fırın tepsisine künefe dolmalarını dizin.

Yağı hazırlayın

Bir sos tenceresinde tereyağını eritin. Daha sonra içine aynı oranda sıvıyağı ekleyin. Bu yağ karışımını fırın tepsisine dizdiğiniz parmak künefelerin üzerine dökün.

Künefeyi pişirin

Önceden 190C ısıttığınız fırında yaklaşık 25 dakika pişirin. Bu süre fırından fırına göre değişir. Bu yüzden kontrol ederek pişirin. Künefeyi üzeri kızarıncaya kadar pişirmeye odaklanın.

Şerbetlendirin

Üzeri kızaran künefeleri fırından alın. Önceden hazırlamış olduğunuz soğuk şerbeti üzerine dökün. Daha sonra üzerini bir tepsi ile kapatıp 10-15 dakika şerbeti çekmesi için bekletin. İsteğe göre toz ceviz ya da fıstıkla sıcakken servis edin.

Notlar:

Bu Künefe dolması tarifini pişirmenin bir yolu da kızartmak. Bunun için künefeleri hiç yağlamayın ve kızgın yağda kızarıncaya kadar pişirin. Daha sonra şerbetlendirerek servis edin.

Bu tarifi peynir ya da kaymak kullanmadan sadece fıstık ve ceviz dolgusu ile de yapabilirsiniz.

Özellikle bayramlarda, özel davetlerde ikram etmek ya da daha önce hiç yemediyseniz künefeyle tanışmak için mükemmel bir tarif!

Peynirli Künefe Dolması

Bu peynirli künefe tarifi pratikliği ve görünüşüyle kalbinizi çalacak! Bildiğimiz peynirli künefenin farklı ve mükemmel bir sunumu! Geleneksel olarak Antakya yöresine ait bir tatlı türü olsa da künefe, Balkanlar, Anadolu ve Ortadoğu’nun her yerinde çok yaygın olarak tüketilen ve sevilen bir tatlı çeşidi. İki kadayıf tabakası arasına tuzsuz ve eriyebilen peynir ya da kaymak konularak pişirilir, şerbetlenerek servis edilir. Hem fırında hem de tüplü ocak üzerinde pişirilebilir. Peynirli künefe dolması da temel olarak aynı ancak sunumu biraz farklı.
Hazırlama Süresi15 dakika
Pişirme Süresi25 dakika
Toplam Süre40 dakika
Kategori: Tatlılar
Mutfak: Akdeniz Mutfağı, Balkan, Orta Doğu Mutfağı
Diyet: Helal
Etiket: çabuk tatlılar, bayram tatlıları, künefe sarması, künefe, peynirli künefe, peynirli künefe, ramazan tatlıları, sarma künefe
Porsiyon: 3 porsiyon
Yazar: Pinklime Foody

Malzemeler

  • 300 gr çiğ uzun kadayıf
  • 300 ml su
  • 280 gr toz şeker
  • 1 yumurta
  • künefe peyniri, dil peyniri ya da mozarella
  • 2 yk tereyağı
  • 2 yk sıvıyağ
  • toz fıstık, fındık, ceviz

Talimatlar

  • Kadayıfları uzunlamasına açın. Sonra peynirleri kadayıfa saracağınız boyutlarda kesin. Daha sonra peynir parçalarını yumurtaya bulayarak kadayıfların içine yerleştirip sarın. Yine yumurtanın yapıştırma özelliği ile kadayıf sarmalarınızı kapatın. Uygun bir fırın tepsisine parmak künefeleri dizin.
  • Bir sos tenceresinde tereyağını eritin. Daha sonra içine aynı oranda sıvıyağı ekleyin. Bu yağ karışımını fırın tepsisine dizdiğiniz parmak künefelerin üzerine dökün.
  • Önceden 190C ısıttığınız fırında yaklaşık 25 dakika pişirin. Bu süre fırından fırına göre değişir. Bu yüzden kontrol ederek pişirin. Künefeyi üzeri kızarıncaya kadar pişirmeye odaklanın.
  • Üzeri kızaran künefeleri fırından alın. Önceden hazırlamış olduğunuz soğuk şerbeti üzerine dökün. Daha sonra üzerini bir tepsi ile kapatıp 10-15 dakika şerbeti çekmesi için bekletin. İsteğe göre toz ceviz ya da fıstıkla sıcakken servis edin.

Notlar

Bu künefe tarifini pişirmenin bir yolu da kızartmak. Bunun için künefeleri hiç yağlamayın ve kızgın yağda kızarıncaya kadar pişirin. Daha sonra şerbetlendirerek servis edin.
Bu tarifi peynir ya da kaymak kullanmadan sadece fıstık ve ceviz dolgusu ile de yapabilirsiniz.
Özellikle bayramlarda, özel davetlerde ikram etmek ya da daha önce hiç yemediyseniz künefeyle tanışmak için mükemmel bir tarif!
Bu tarifin videosuna @pinklimefoody adresinden ulaşabilirsiniz.

Bayramlık bir diğer tarif olan sütlacı da beğenebilirsiniz!

Sevgiyle kalın..



Bir Cevap Yazın


Pinklime Foody sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et