Uzun zamandır mor doğal gıda boyası yapımını araştırıyordum. Piyasada mormiks diye ürünler satılıyor ancak bana bitki tozlarından ziyade boyalı bir toz gibi geldi. Bu yüzden ben de kendi gıda boyamı yapmak istedim. Bunun için kolları sıvadım ve mor havuç avına çıktım!
Baştan söylemem gerekir ki mor havuç, gördüğü işlemlerden sonra doğal rengini biraz kaybedebiliyor. Aslında normalde de ilginç renk tonlarına sahip bir bitki. Şalgam suyuna rengini veren mor havuç. Şalgam suyu rengi pembemsi bir kırmızıyken suya bir iki damla damlattığımızda ortaya mavi bir renk çıkıyor. Mor havuç tozu ise suya eklendiğinde mavi ile mor arası bir renk oluşurken yoğurt, süt gibi asidik ortamlarda mürdüm renginde oluyor. Mor havuç tozunun sabit bir rengi olmamasına rağmen renklendirme yapmak için doğal ve iyi bir seçenek. Ben yoğurda eklediğim zaman oluşan rengi gerçekten çok seviyorum! Eminim sonuçları görünce siz de çok beğeneceksiniz!
Malzemeler ve Araç-gereçler
- 5-6 tane mor havuç ( ya da daha fazla)
- Patates soyacağı
- Baharat öğütücü ya da yüksek devirli mutfak robotu
- İnce delikli süzgeç ya da elek
Tarif Adımları:
Havuçları güzelce yıkayın. Dış kabukları soyun. Daha sonra patates soyacağı ile ince ince kesin. Elinizi yaralamayın!
İnce ince kestiğiniz havuç dilimlerini yağlı kağıt serili bir fırın tepsisine alın. Aralarını olabildiğince açın. Mümkünse birbirlerine değmeyecek şekilde dizin.

Önceden 200C ısınmış fırını 100C ısıya getirin ve havuç dilimlerini suları çekilinceye kadar kurutun. Bu, 1,5-2 saat sürebiliyor. Fırından çıkan havuç dilimleri hala nemli olacaktır bu normal merak etmeyin. Ancak toz yapabilmek için kırılgan, sert yada çıtır bir kıvama ihtiyacımız var. Bunu sağlamanın birkaç yolu var. Eğer sıcak bir iklimdeyseniz havuç dilimlerini güneşe serin çok kısa bir sürede istediğiniz sertliğe gelir. Ya da kalorifer peteğinin üzerine peçete sererek havuç dilimlerini serin ve birkaç saatte çıtır bir kıvam elde edin. Benim bulunduğum iklimde sıcak ve kuru bir hava etkili olduğu için havuç parçalarını bir gün mutfağın bir köşesinde beklettim ve istediğim sertliği elde ettim. Sebze kurutucunuz varsa işiniz çok daha kolay!
Havuç parçaları istediğimiz kıvama gelince artık çok az işimiz kalmış oluyor.
Kuru havuç parçalarını baharat öğütücüye alın. 20 saniye öğütüp bekleyin sonra tekrar 20 saniye öğütün. Elde ettiğiniz tozu, kalın parçalardan ayırmak için süzgeç ya da elekten geçirin. Bu işlemi tüm malzemeniz bitene kadar devam edin.
Rengi resimdeki gibi oluyor. Ben doğal gıda boyalarımın tonunu yoğurtla test etmeyi seviyorum. 1 yemek kaşığı yoğurt ile 1/2 yemek kaşığı mor havuç tozunu karıştırdım..



Bir çay bardağı soğuk suya da 1 çay kaşığı mor havuç tozu ekledim ve iyice karıştırdım. Sonuçlar aşağıdaki gibi oldu! Nötr ortamda mor, asidik ortamda mürdüm.. Tadını merak edenler varsa hafif havuç tadı var ama inanın asla rahatsız edici bir tat değil!



Mor havuç tozunu hava almayan cam bir kavanozda, kuru ve serin yerde 5-6 aya kadar saklayabilirsiniz. Aynı işlemi turuncu havuç ile de denedim ancak o, renk maddesi olabilmek için çok büyük pigmentlere sahip. Bir de çok şaşırdığım bir durum da turuncu havuç tozu 1-2 hafta sonra tüm rengini kaybetti ve beyaz bir toza döndü.. Anlayacağınız aynı işlemi turuncu havuçla denerseniz aynı sonucu maalesef alamazsınız..
Ama kırmızı gıda boyası için Pancar Tozu Tarifine bir göz atın derim..
Mutlu haftalar diliyorum,
Sevgiyle kalın..
1 thought on “Mor Havuç Tozu”