Pazı Kavurması - Pinklime Foody

Pazı Kavurması

Pazı Kavurması

Benim geç tanıştığım ama çok sevdiğim bir bitkidir pazı. Rengarenk sapları ve mis gibi bahar kokusuyla pazıyı çok çeşitli yemeklerde kullanabilirsiniz.

Kısaca pazının faydaları

Pazı, kalp hastalığı ve akciğer kanseri gibi sağlık sorunlarını önlemeye yardımcı olabilecek beta karoten ve flavonoidler de dahil olmak üzere birçok antioksidandan içerir.

Kilonuzu korumanıza, belirli kanser risklerini azaltmanıza ve kalp sağlığını geliştirmenize yardımcı olabilecek önemli bir besin maddesi olan lif bakımından çok zengin bir bitkidir pazı. Uygun kan pıhtılaşması ve kemik sağlığı için gerekli olan mükemmel bir K vitamini kaynağıdır. Yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. Kan şekeri seviyesini iyileştirebilecek ve diyabet riskinizi azaltabilecek lif ve antioksidanlar açısından oldukça zengindir.

Pazı, K vitamini ve diyet oksalatları da dahil olmak üzere bazı kişilerin dikkatli tüketmelerini gerektirebilecek belirli besin ve bileşikleri içerir. Ayrıca bazı kişilerde alerjik reaksiyonu tetikleyebilir.

Pazı doğadaki en sağlıklı yeşil bitkiler arasındadır. Tarla, bahçe gibi uygun alanlarda yetiştirilebilirler. İlkbaharda taze pazıları semt ve köy pazarları ile marketlerden temin edebilirsiniz. Pazıya karşı bir önyargınız varsa lütfen bunu kırın, çok şey kaçırıyor olabilirsiniz dostlarım.

Salatalar, makarnalar, garnitürler, sarmalar  ve börekler yapabileceğiniz çok güzel ve elverişli bir sebze türü.

Bu yazımda klasik pazı yemeğinden bahsedeceğim. Pazı yemeği hazırlamak öyle basit ki, bu kadar lezzetli bir yemeği azıcık bir çaba ile pişirebildiğinize siz de çok şaşıracaksınız. Pazı yemeğinin tadı biraz ebegümeci biraz da ıspanağa benziyor ama çok daha lezzetlisi!

Gerekli Malzemeler

Pazı: Mevsiminde doğadan topladığınız ya da pazardan satın aldığınız taze pazıları kullanın.

Kuru soğan: Kırmızı ya da beyaz, herhangi bir çeşit kuru soğan kullanabilirsiniz.

Limon suyu: İçeriğinde demir elementi bulunan gıdalar her zaman bir c vitamini ile beraber tüketilmelidir. C vitamini gıdalardaki demirin vücutta emilimine yardımcı olur. Bu yüzden yoğun bir c vitamini kaynağı olan limonu tercih ediyoruz. Tabii ki ekşi tadı ve aroması da yemeğimizi daha lezzetli yapacak.

Salça: İsteğe göre biber ya da domates salçasından az miktarda kullanabilirsiniz. Ben her zaman salça kullanmayı tercih etmiyorum.

Domates: İsteğe göre kabuklarını soyarak ve ince ince doğrayarak kullanın. Rendeleyerek de ekleyebilirsiniz.

Yağ: En lezzetli ve sağlıklı sonuç için zeytinyağı tercih edin. Az miktarda tereyağı da yemeğinizi lezzetlendirecektir.

Soya sosu: Salça gibi isteğe bağlı olarak kullanabileceğiniz birmalzeme. Salça kullanacaksanız soya sosu kullanmayın. Soya sosu aromatik tuz kaynaklarından biri olduğu için yemeğin tuzunu eklemeden önce kullanın.

Sarımsak: İsteğe bağlı

Tuz ve karabiber

Kırmızı saplı pazı

Tarif Adımları

Pazıları yıkayın. Çamurları varsa 2-3 saat suda bekletip yapraklarını ayırarak yıkayın. İyice temizlendiklerine emin olduğunuzda saplarını kesin.

Soğanı yemeklik(ince) doğrayın. Tavayı ateşe oturtun. Sonra tava biraz ısınınca zeytinyağını dökün.

Yemeklik doğradığınız soğanları tavaya aktarın. Soğanlar yumuşayıp hafifçe renk değiştirene kadar pişirin. Salça ya da soya sosunu bu aşamada ekleyebilirsiniz. Daha sonra pazı yapraklarını elinizle iri parçalara bölün ve tavaya aktarın. Dilerseniz bıçak da kullanabilirsiniz. Tencerenin kapağını kapatın ve pazıları 10-15 dakika pişirdikten sonra limon suyunu ekleyin. Domatesi bu aşamada ekleyebilirsiniz. Hafifçe karıştırın. Tuz ve karabiberi damak zevkinize göre ayarlayarak ekleyin. Kontrol ederek 10-15 dakika daha pişirin. Bu süre kullanacağınız malzeme miktarına göre değişebilir. Tüm sebzeler yumuşayıp suyunu çekince yemeğimiz hazır demektir.

Servis Önerileri

Bu pazı yemeğini ister soğuk ister sıcak şekilde limon dilimleri ve sarımsaklı yoğurt ile servis edebilirsiniz.

Siz pazıyı nasıl tüketmeyi tercih edersiniz? Yorumlarda buluşalım.

Sevgiyle kalın..

Pazı Kavurması

Pazı yemeği hazırlamak öyle basit ki, bu kadar lezzetli bir yemeği azıcık bir çaba ile pişirebildiğinize siz de çok şaşıracaksınız. Pazı yemeğinin tadı biraz ebegümeci biraz da ıspanağa benziyor ama çok daha lezzetlisi! Hem düşük kalorili hem de çok sağlıklı!
Hazırlama Süresi15 dakika
Pişirme Süresi20 dakika
Toplam Süre35 dakika
Kategori: Ana Yemek
Mutfak: Akdeniz Mutfağı
Diyet: Glütensiz, Vegan, Vejetaryen
Etiket: pazı kavurma
Porsiyon: 2 kişilik
Yazar: Pinklime Foody

Malzemeler

  • 3 demet taze pazı
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 1 orta boy domates
  • ½ limonun suyu
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yk zeytinyağı
  • tuz ve karabiber damak zevkinize göre ayarlayın

Talimatlar

  • Pazıları yıkayın. Çamurları varsa 2-3 saat suda bekletip yapraklarını ayırarak yıkayın. İyice temizlendiklerine emin olduğunuzda saplarını kesin.
  • Soğanı yemeklik(ince) doğrayın. Tavayı ateşe oturtun. Sonra tava biraz ısınınca zeytinyağını dökün.
  • Yemeklik doğradığınız soğanları tavaya aktarın. Soğanlar yumuşayıp hafifçe renk değiştirene kadar pişirin. Salça ya da soya sosunu bu aşamada ekleyebilirsiniz. Daha sonra pazı yapraklarını elinizle iri parçalara bölün ve tavaya aktarın. Dilerseniz bıçak da kullanabilirsiniz. Tencerenin kapağını kapatın ve pazıları 10-15 dakika pişirdikten sonra limon suyunu ekleyin. Domatesi bu aşamada ekleyebilirsiniz. Hafifçe karıştırın.
  • Tuz ve karabiberi damak zevkinize göre ayarlayarak ekleyin. Kontrol ederek 10-15 dakika daha pişirin. Bu süre kullanacağınız malzeme miktarına göre değişebilir. Tüm sebzeler yumuşayıp suyunu çekince yemeğimiz hazır demektir.
  • Bu pazı yemeğini ister soğuk ister sıcak şekilde limon dilimleri ve sarımsaklı yoğurt ile servis edebilirsiniz.


Bir Cevap Yazın


Pinklime Foody sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et