Karamelize Portakal Reçeli

Karamelize Portakal Reçeli

Bu vanilyalı ve kakuleli karamelize portakal reçeli tatlı bir kahvaltı, harika bir pasta süsü ya da portakallı tatlı yapmak için mükemmel bir alternatif! Birden fazla hoş tadın bir arada olduğu yiyecekleri hep çok sevmişimdir. Baskın ve alt tatlar ile adeta sürprizli bir tatlı yapmanın en güzel yolu, bu karamelize portakal reçelini yapmak bence. Kakule ve vanilyanın kendi içerisindeki uyumu bir de portakal esansı ile birleşince sonuç gerçekten muazzam!

Kakule tatlı bir baharat çeşididir. Bana hep siyah mısır tanelerine sahip mini mısır koçanlarını hatırlatır. Diğer tatlı baharatlar, portakal, nar ve kahve ile çok güzel bir uyum sağlar. Mistik bir tat için tatlılarınızda mutlaka deneyin.

Portakal: Mevsiminde olmak şartıyla herhangi bir portakal cinsi kullanabilirsiniz. Ben kan portakalı, pembe portakal ve sarı portakal kullandım. Kan portakalını, reçelin renginin daha koyu ve çarpıcı olması için tercih ettim.

Vanilya aroması: Vanilya çubuğu, vanilya özü ya da vanilinden herhangi biri işinizi görür.

Kakule:Aktar ve marketlerde bulabileceğiniz kakuleyi kozasıyla ya da öğütülmüş şekilde kullanabilirsiniz.

Şeker: Beyaz ya da esmer şeker kullanabilirsiniz.

Nar: Nar ve portakal bence tatları çok iyi uyuşan iki meyve. Bu karamelize portakal reçeli tarifinde nar suyuna ve nar tanelerine de yer verebilirsiniz. Kullanımı tamamen isteğe bağlı olmakla birlikte ekşi ve kırmızı bir portakal reçeli elde etmek isterseniz mutlaka kullanın.

Su: Nar suyu da kullanacaksanız miktarını azaltın.

Talimatlar

Bu portakal reçelini diğer reçellerden ayıran birkaç küçük fark var. Normalde reçel yaparken meyveler bir gün ya da birkaç saat şekerde bekletilir. Ancak bu tarifte öncelikle reçelin şerbetini hazırlanacak. Daha sonra portakal dilimleri eklenecek. Bu yüzden tarifin adı karamelize portakal reçeli.

Geniş bir tavaya su(kullanacaksanız nar suyu), şeker, vanilya ve kakule ve kullanacaksanız nar tanelerini alın. Şeker çözününceye kadar karıştırın, kaynamaya bırakın.

Şerbet kaynarken portakalları 1 cm kalınlığında dilimleyin, çok ince olması çabuk dağılmasına, kalın olması ise pişmemesine sebep olabilir.

Şerbeti 10 dakika kaynattıktan sonra portakal dilimlerini tavaya yan yana dizin. Portakal dilimleri 10-15 dakika pişince diğer yüzlerini çevirin ve 10 dakika daha pişirin. Pişirme süresini kendi isteğinize göre de ayarlayabilirsiniz. Portakal kabukları yumuşayıncaya kadar pişirebilirsiniz. Tüm portakal dilimleri bitinceye kadar aynı işlemi tekrarlayın.

Pişen dilimleri uygun bir cam kavanoza aktarın. Şekillerinin bozulmaması için portakal dilimlerini halka halka dizin. Son olarak da üzerine şerbeti dökün. Kavanozun kapağını kapatıp buzdolabında muhafaza edin.

2 en fazla 3 hafta içerisinde tüketin.

Notlar

Portakal dilimlerini tava dizerken dilimler arasında boşluk olmasına, portakalların üst üste gelmemesine dikkat edin. Tavayı çok doldurmamanız gerektiğini unutmayın. Gerekirse tüm portakalları birkaç postada pişirin.

Koza haliyle kullandıysanız kakuleden geriye kalan kabukları ve isteğe göre taneleri şerbetten çıkarın. Gerekiyorsa şerbeti süzerek karamelize portakalların üstüne dökün.

Servis Önerileri

Karamelize portakal dilimlerini pek çok şekilde kullanabilirsiniz. Dilimleri karıştırıcıdan geçirip kek ve kurabiyelerin hamuruna ekleyebilirsiniz. Yoğurt, krem veya labne peynirinizi karamelize dilimler ile süsleyebilir, fırın kabının tabanına dizdikten sonra kek harcını üstüne döküp ters yüz portakallı bir kek pişirebilir, cheesekek sosu olarak kullanabilirsiniz. Kakuleli Portakallı Cheesekek tarifimde bu reçelin tadından ilham alarak hazırladığım bir sos kullandım. Ayrıca karamelize portakal reçelinin şurubunu birçok içecekle karıştırıp lezzetli kokteyl ve içecekler de hazırlayabilirsiniz.

Karamelize portakal reçelli ters-yüz kek

Tarif videoları için beni pinterestten takip etmeyi unutmayın!

Sevgiyle kalın..

Karamelize portakal reçelini denediniz mi? Yorumlarda buluşalım!

Yazdir

Karamelize Portakal Reçeli

Bu vanilyalı ve kakuleli karamelize portakal reçeli tatlı bir kahvaltı, harika bir pasta süsü ya da portakallı tatlı yapmak için mükemmel bir alternatif! Baskın ve alt tatlar ile adeta sürprizli bir tatlı yapmanın en güzel yolu, bu karamelize portakal reçelini pişirmek bence. Kakule ve vanilyanın kendi içerisindeki uyumu bir de portakal esansı ile birleşince sonuç gerçekten muazzam!
Kategori Kahvaltı, Tatlılar
Mutfak Akdeniz Mutfağı
Diyet Glütensiz, Vegan, Vejetaryen
Etiket candied orange, orange jam, portakal reçeli
Hazırlama Süresi 15 dakika
Pişirme Süresi 30 dakika
Toplam Süre 45 dakika
Yazar Pinklime Foody

Malzemeler

  • 5-6 portakal
  • 140 gr toz şeker, 1 su bardağı
  • 200 ml su, 1 su bardağı
  • 1 yk vanilin
  • 3-4 koza kakule

Talimatlar

  • Bu portakal reçelini diğer reçellerden ayıran birkaç küçük fark var. Normalde reçel yaparken meyveler bir gün ya da birkaç saat şekerde bekletilir. Ancak bu tarifte öncelikle reçelin şerbetini hazırlanacak. Daha sonra portakal dilimleri eklenecek. Bu yüzden tarifin adı karamelize portakal reçeli.
  • Geniş bir tavaya su(kullanacaksanız nar suyu), şeker, vanilya ve kakule ve kullanacaksanız nar tanelerini alın. Şeker çözününceye kadar karıştırın, kaynamaya bırakın.
  • Şerbet kaynarken portakalları 1 cm kalınlığında dilimleyin, çok ince olması çabuk dağılmasına, kalın olması ise pişmemesine sebep olabilir.
  • Şerbeti 10 dakika kaynattıktan sonra portakal dilimlerini tavaya yan yana dizin. Portakal dilimleri 10-15 dakika pişince diğer yüzlerini çevirin ve 10 dakika daha pişirin. Pişirme süresini kendi isteğinize göre de ayarlayabilirsiniz. Portakal kabukları yumuşayıncaya kadar pişirebilirsiniz. Tüm portakal dilimleri bitinceye kadar aynı işlemi tekrarlayın.
  • Pişen dilimleri uygun bir cam kavanoza aktarın. Şekillerinin bozulmaması için portakal dilimlerini halka halka dizin. Son olarak da üzerine şerbeti dökün. Kavanozun kapağını kapatıp buzdolabında muhafaza edin.
  • 2, en fazla 3 hafta içerisinde tüketin.

Notlar

Portakal dilimlerini tava dizerken dilimler arasında boşluk olmasına, portakalların üst üste gelmemesine dikkat edin. Tavayı çok doldurmamanız gerektiğini unutmayın. Gerekirse tüm portakalları birkaç postada pişirin.
Koza haliyle kullandıysanız kakuleden geriye kalan kabukları ve isteğe göre taneleri şerbetten çıkarın. Gerekiyorsa şerbeti süzerek karamelize portakalların üstüne dökün.
Servis Önerileri
Karamelize portakal dilimlerini pek çok şekilde kullanabilirsiniz. Dilimleri karıştırıcıdan geçirip kek ve kurabiyelerin hamuruna ekleyebilirsiniz. Yoğurt, krem veya labne peynirinizi karamelize dilimler ile süsleyebilir, fırın kabının tabanına dizdikten sonra kek harcını üstüne döküp ters yüz portakallı bir kek pişirebilir, cheesekek sosu olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca karamelize portakal reçelinin şurubunu birçok içecekle karıştırıp lezzetli kokteyl ve içecekler de hazırlayabilirsiniz.


1 thought on “Karamelize Portakal Reçeli”

Bir Cevap YazınCevabı iptal et


Pinklime Foody sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

Exit mobile version