Bu yulaf sütü sadece iki malzemeli, laktozsuz, vegan ve ketojenik diyete de uygun! Laktoz intoleransı olanlar ya da fındık, badem sütünü sevmeyenler için mükemmel bir alternatif. Hem de istediğiniz aromalarla da kolaylıkla tatlandırabilirsiniz..
Diğer bitki temelli sütlere benzemesinin yanında kremamsı yapısıyla kahve için en çok tercih edilen vegan sütlerden biridir yulaf sütü. Su ve yulafın mutfak robotunda karıştırılıp süzülmesi gibi çok da kolay bir tarifi var. Üstelik bu yöntemle yulaf unu elde etmek de mümkün. Aynı zamanda çok da ucuz..
Yulaf Sütü Nasıl Yapılır?
Yulaf sütü yapmanın iki farklı yolu var. Birincisi yulaf suda bekletilerek yapılıyor. Diğer yöntemde ise kuru yulaf kullanılıyor. Ancak birinci yöntemde, yani yulafı suda beklettiğimiz yöntemde sütümüz balçıklı, yapış yapış oluyor. Ben krema için kullanacağım zaman bu şekilde yapıyordum yulaf sütümü. Ancak, suda uzun süre bekleyip çözünen yulaf, sağlıksız bir hal alabiliyor. Vitamin ve minerallerin emilimini engelleyebilen bir madde ortaya çıkabiliyor. Bunu öğrendiğimden beri de bu yöntemi bıraktım. Bu yüzden sizin de ikinci yöntemi denemenizi tavsiye ediyorum.
Talimatlar
Önce yulaf kepeğini ve suyu mutfak robotuna aktarın.10-12 saniye karıştırın. Homojen bir görünümü olana kadar ve makinenizi dinlendirerek bu işleme devam edin.
Daha sonra yulaf sütünü bir tülbent ya da sık gözlü süzgeçten geçirin. Süzgeçle iri parçaları süzüp geri kalan tortuyu tülbentten geçirirseniz daha pürüzsüz bir yulaf sütü elde edebilirsiniz. İşte bu kadar basit!
Saklama Koşulları
Yulaf sütü kapalı bir cam şişe içerisinde ve buzdolabında 5 ila 7 gün muhafaza edilebilir. Bekleyen sütün tabanında tortular oluşur. Bu normaldir. Tüm bitkisel sütlerde olduğu gibi yulaf sütü de tam homojen değildir. İçerisindeki bitkisel tanecikler suya göre daha ağır olduğu için dibe çöker. Bu yüzden endişe etmenize gerek yok. Kullanmadan önce şişeyi iyice çalkalayın. Böylece yeniden homojen bir görünüm elde edeceksiniz.
Notlar
Yulaf sütünü inek sütünün kullanıldığı hemen hemen tüm alanlarında kullanabilirsiniz. Kahvelerde, tatlılarda, yulaf lapası ve smoothielerde kullanın. Ayrıca çilek, kahve, çikolata ve kakao ile tatlandırıp birbirinden lezzetli içecekler hazırlayabilirsiniz.
Yulaf sütünden geriye kalan tortuyu fırında kurutup yulaf unu elde edebilirsiniz.
Sevgiyle kalın..
Yulaf Sütü
Aletler
- mutfak robotu
Malzemeler
- 150 gr yulaf kepeği
- 3 litre su
Talimatlar
- Yulaf sütü yapmanın iki farklı yolu var. Birincisi yulaf suda bekletilerek yapılıyor. Diğer yöntemde ise kuru yulaf kullanılıyor. Ancak birinci yöntemde, yani yulafı suda beklettiğimiz yöntemde sütümüz balçıklı, yapış yapış oluyor. Ben krema için kullanacağım zaman bu şekilde yapıyordum yulaf sütümü. Ancak, suda uzun süre bekleyip çözünen yulaf, sağlıksız bir hal alabiliyor. Vitamin ve minerallerin emilimini engelleyebilen bir madde ortaya çıkabiliyor. Bunu öğrendiğimden beri de bu yöntemi bıraktım. Bu yüzden sizin de ikinci yöntemi denemenizi tavsiye ediyorum.
- Önce yulaf kepeğini ve suyu mutfak robotuna aktarın.10-12 saniye karıştırın. Homojen bir görünümü olana kadar ve makinenizi dinlendirerek bu işleme devam edin.
- Daha sonra yulaf sütünü bir tülbent ya da sık gözlü süzgeçten geçirin. Süzgeçle iri parçaları süzüp geri kalan tortuyu tülbentten geçirirseniz daha pürüzsüz bir yulaf sütü elde edebilirsiniz. İşte bu kadar basit!