Organik-Bitkisel Yüzey Temizleyici - Pinklime Foody

Organik-Bitkisel Yüzey Temizleyici

Organik-Bitkisel Yüzey Temizleyici

Herkese merhaba! Bir önceki yazımda Turunç Ekşisi tarifinden bahsetmiş ve ekşiyi yaparken kullandığımız narenciyeleri az sonra tarifini vereceğim yüzey temizleyici için saklamanızı istemiştim. İşte bu basit ama etkili temizleyici için sadece iki malzemeye ihtiyacımız var.

Beyaz sirke, mısır, şeker pancarı ya da şeker kamışı gibi tarım ürünlerinin fermantasyonu ile oluşan asitli su çözeltisidir. Turşu yaparken, temizlik malzemesi ve dezenfektan olarak kullanılabilir. Beyaz sirkenin kullanım alanları elma sirkesiyle neredeyse aynı. Leke çıkarıcı, yumuşatıcı, kireç çözücü olarak kullanabileceğimiz ve aynı zamanda çevreye zarar vermeden temizlik yapabilmemizi sağlayan harika bir ürün. Ben en çok turşu yaparken kullanıyorum ancak, çamaşır ve bulaşık makinelerindeki kireci çözmek, camları parlatmak ve kıyafetlerinizdeki lekeleri çıkarmak için de kullanabilirsiniz. Böylesi zararsız ve dezenfektan özelliği olan bir üründen neden yüzey temizleyici yapmayalım ki!

Narenciye kabukları ferahlık verdiği, taze ve temizlik hissi uyandıran bir aromaya sahip olduğu için bir temizlik ürününün olmazsa olmazı bence. Ayrıca narenciye kabuklarında bulunan asit, kiri ve yağı temizlemede çok etkili. Bu tarifte herhangi bir narenciye kabuğu kullanabileceğinizi unutmayın. Ben turunç kabuğu kullandım; portakal, mandalina, limon ya da greyfurt kabuğu da aynı işi görür. Eğer daha farklı ve güçlü bir koku isterseniz tercihinize göre esansiyel yağ kullanabilirsiniz.

Araç-Gereçler ve Malzemeler:

  • Cam kavanoz (boyutu önemli değil)
  • Fıs-fıs şişesi ya da pompalı şişe
  • Narenciye kabukları
  • Beyaz sirke

Tarif Adımları:

Tarif o kadar basit ki, daha önce denemiş olmayı çok isteyeceksiniz. Şahsen ben öyle hissettim.. Tarifin en güzel tarafı ise ölçü sınırının olmaması. Burada küçük ya da büyük miktarları özgürce kullanabilirsiniz.

Narenciye kabuklarını cam kavanoza doldurun. Üzerini geçecek kadar beyaz sirke ekleyin, aralarda boşluk kalmasın. Bir iki hafta bekletin. Ben bir hafta beklettim.

Bir ya da iki hafta sonra suyu sprey şişesine dökün ve temizliğe başlayın!

Birkaç Not:

  • Kullandığımız maddelerden anlayacağınız gibi asit oranı yüksek bir temizleyici elde ettik. Asidin aşındırıcı bir özelliği olduğu için fazlası, bazı yüzeylere zarar verebilir. Özellikle granit ve mermer tezgahlarda kullanırken 3/4 su ve 1/3 sirkeli karışım oranında kullanmanızı tavsiye ederim. Bunun dışında yarı su, yarı karışım şeklinde kullanın.
  • Narenciye kabukları kediler için toksiktir bu yüzden kediniz varsa dikkatli kullanın.

Mutlu hafta sonları dilerim! Sevgiyle kalın..



1 thought on “Organik-Bitkisel Yüzey Temizleyici”

Bir Cevap Yazın


Pinklime Foody sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et