Ev Yapımı Deodorant

Ev Yapımı Deodorant

Herkese merhaba! Bugün doğal, organik ve çok basit bir ev yapımı deodorant tarifi vereceğim. Yaklaşık 10 sene önce karbonatın neredeyse her alanda kullanılabilen mucizevi bir temizleyici olduğunu öğrendim. O günden beri karbonat hep hayatımın bir yerinde oldu.

Karbonatı şampuandan deodoranta, yüz temizleyiciden diş macununa kadar pek çok alanda kullandım. Deterjan olarak bile denedim ve çok memnun kaldım. Zaman zaman kullanmaya devam ediyorum. Ancak kullanmayı bırakmadığım bir şey varsa o da karbonattan elde ettiğim deodorant oldu. Kimyasal kozmetik ürünlerin çoğu vücudumuz için çok fazla tehlikeli madde içeriyor. Paraben, sls, yapay aromalar, alüminyum bunlardan bazıları.. Bunları duymayanımız kalmamıştır herhalde. Özellikle deodorant, koltuk altına uygulandığından içeriğindeki kimyasallar lenf damarları tarafından çok hızlı bir şekilde emiliyor. Bu da uzun vadede başta meme kanseri olmak üzere bir çok kansere ve hastalığa sebep olabiliyor.. Bu tür zararlıları içermediğini iddia eden bir çok ürün de piyasada yerini alıyor. Ancak en iyisi yine de içeriğinden emin olduğum ürünler!

Deodorant yapımına başlamadan önce biraz terlemeden bahsetmek istiyorum. Vücudumuz deri yoluyla boşaltım yapar. Bu vücudumuzun bazı yerlerinde daha yoğundur. Ter aslında kokusuzdur. Kokunun sebebi ise nemli ortamı gören bakterilerin faaliyetleri!

Yenebilir Malzemelerden Deodorant!

Ev yapımı deodorant yaparken ilk olarak bakterilerin çoğalmasını engelleyecek bir maddeye ihtiyacımız var. Bunun için karbonat kullanacağız. Daha sonra suyu(teri) emmesi için mısır nişastası ve son olarak taşıyıcı bir yağ kullanacağız. Ben hindistancevizi yağını tercih ettim..

Malzemeler Ve Araç-Gereçler:

  • 1 yemek kaşığı hindistancevizi yağı
  • 1/4 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 2 yemek kaşığı karbonat
  • Sevdiğiniz esansiyel yağlar (isteğe bağlı)
  • cam ya da seramik kase
  • tahta çubuk ya da kaşık
  • mini cam kavanoz

Tarif Adımları:

Hindistancevizi yağını, karbonatın yarısını, nişastayı ve tercihen sevdiğiniz esansiyel yağı kasede karıştırın.

Yapışkan bir krem haline gelen karışıma geri kalan karbonatı da ekleyin. Kasenin kenarlarına yapışmayan bir karışım elde etmeniz gerekiyor.

Karışımı cam kavanoza aktarın. Hepsi bu kadar! Evde kendi deodorantınızı yapmak işte bu kadar basit!

Duştan sonra temiz ve kuru yüzeye nohut tanesi kadar uygulamanız yeterli.

Serin ortamlarda saklayabilirsiniz. Bozulmayacak kadar küçük miktarda yapmanızı tavsiye ederim.

Bunun dışında bir yöntem daha var. Daha az malzemeli ancak çabuk kullanılması gereken bir ürün. Ben buna çabuk deodorant diyorum. Her seferinde taze olarak hazırlamak zorlayıcı olabilir ama bu, benim daha çok tercih ettiğim bir yöntem..

Çabuk deodorant için malzemeler:

  • 1/2 yemek kaşığı karbonat
  • 1/4 yemek kaşığı su

İki malzemeyi karıştırıp krem haline getirin ve hemen kullanın. Çok bekletirseniz deodorant yerinde minik bir kaya parçası görebilirsiniz!

İlk kullanımdan rahatlığını fark edeceğinize eminim! Uzun kullanımda ise koltukaltı kararmalarının da geçtiğini gözlemleyebilirsiniz..

Birkaç Önemli Not:

Ev yapımı deodorant zararsız ve yapımı çok basit olabilir ancak yanlış anlaşılmalar ve kullanım şekilleri zarara yol açabilir. Bunun için tarifi denemeden ve kullanmadan önce lütfen okuyun!

  • Tarifte kullanılan karbonat ingiliz karbonatı olarak da bilinen sodyum bikarbonattır. Kesinlikle kabartma tozu ile karıştırmayın. Bir önceki yazımda kabartma tozu ve karbonat arasındaki farkı anlatmıştım. Kabartma tozu kullanmak cildinize zarar verebilir. Tekrar ediyorum, karbonat ve kabartma tozu aynı değildir!
  • Her zaman için temiz ve kuru yüzeylerde kullanın. Nemli bölgelerde yanma ve alerjiye sebep olabilir.
  • Hindistancevizli tarifi uyguladığınızda bir süre yağın kurumasını bekleyin, aksi takdirde kıyafetinizde leke yapacaktır.
  • Epilasyondan hemen sonra kullanmayın. Bu da tahrişe sebep olabilir.

Hepinize mutlu haftalar diliyorum..

Sağlıkla kalın!



Bir Cevap YazınCevabı iptal et


Pinklime Foody sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

Exit mobile version