Karamelize Soğan Tarifi

Karamelize Soğan Tarifi

Karamelize soğan, tek başına çok lezzetli olduğu gibi et yemekleri, humus, köfte ve patates püresi ile de çok iyi giden bir tarif. Sıradan bir yemeği küçük bir dokunuşla Fransız aşçıların elinden çıkmış gibi göstermek isterseniz yanına  hemen biraz karamelize soğan ekleyin derim. Ayrıca kaşarlı tosta da çok yakıştığı konuşuluyor! Neden olmasın ki? O da başka bir yazının konusu olsun madem.

Karamelize soğan yapımı teknik olarak basit olsa da pratikte zaman alan ve sabır isteyen bir tarif. Ancak tüm bekleyişinize değeceğini garanti ederim!

Karamelize Soğan Tarifi İçin Gerekli Malzemeler

Soğan: Halka şeklinde ya ada yemeklik doğrayın. Ne için kullanacağınıza göre doğrama şeklini değiştirebilirsiniz. Çorba ya da humus süslemek için genelde yemeklik doğranmış soğan tercih ediliyor. Et yemekleri, köfte, hamburger gibi yemeklerde ise halka doğranmış soğan daha iyi gider. Beyaz, tatlı, kırmızı ya da sarı soğan tercih edin.

Sirke: Elma sirkesi, üzüm sirkesi ya da balzamik sirke tercih edebilirsiniz. Umami bir dokunuş için balzamik sirke kullanmanızı öneririm. Sirke yerine su da kullanabilirsiniz.

Şeker: İsteğe göre çok az esmer şeker ya da toz şeker ekleyerek daha parlak bir karamelize soğan elde edebilirsiniz.

Tuz: Bir pinçik tuz, tat dengesi oluşturmak için yeterlidir.

Zeytinyağı: Soğanları kavurmak için kullanın. Herhangi bir sıvı yağ ya da tereyağı da kullanabilirsiniz.

Talimatlar:

Önce karamelize soğanı ne için kullanacağınıza karar verin. Daha sonra işleve göre doğrayın. Uygun, tabanı yapışmayan bir tavayı biraz ısıtın ve zeytin yağını ekleyin. Yağ biraz ısısnınca soğanları aktarın, tuz ekleyip biraz karıştırın ve üstünü kapatın. Çok kısık ateşte pişmeye bırakın.15 dakika sonra rengi değişmiş olacaktır. Bu aşamada şeker ve sirkeyi ilave edin. Karıştırıp tekrar kapağını kapatın.15 dakika daha pişirin.  Karamelize soğan yaklaşık 45 dakika kısık ateşte pişerek hazır hale geliyor. 15 dakikada bir kontrol edip karıştırabilirsiniz. 45 dakika sonunda rengi istediğiniz gibi değilse biraz daha şeker ilave edebilirsiniz.

Hamburger, köfte, et yemekleri, kaşarlı tost  ve daha birçok yemeğin yanında garnitür ya da meze olarak servis edebilirsiniz.

Karamelize soğanı mutlaka hazırladığınız gün tüketin. Bekledikçe ve soğudukça lezzetini kaybeder.

Herkese iyi yıllar diliyorum

Sevgiyle kalın.

Yazdir

Karamelize Soğan Tarifi

Karamelize soğan, tek başına çok lezzetli olduğu gibi et yemekleri, humus, köfte ve patates püresi ile de çok iyi giden bir tarif. Sıradan bir yemeği küçük bir dokunuşla Fransız aşçıların elinden çıkmış gibi göstermek isterseniz yanına hemen biraz karamelize soğan ekleyin derim. Ayrıca kaşarlı tosta da çok yakıştığı konuşuluyor! Neden olmasın ki? O da başka bir yazının konusu olsun madem. Karamelize soğan yapımı teknik olarak basit olsa da pratikte zaman alan ve sabır isteyen bir tarif. Ancak tüm bekleyişinize değeceğini garanti ederim!
Kategori Ana Yemeğin Yanına
Mutfak Avrupa Mutfağı
Diyet Glütensiz, Helal, Vegan
Etiket karamelize soğan, karamelize soğan tarifi
Hazırlama Süresi 10 dakika
Pişirme Süresi 45 dakika
Toplam Süre 55 dakika
Porsiyon 1
Yazar Pinklime Foody

Malzemeler

  • 2 tane orta boy soğan, sarı, beyaz ya da kırmızı soğan olur
  • ½ çay kaşığı tuz
  • ½ su bardağı su ya da 3-4 yemek kaşığı sirke elma, üzüm, balzamik sirke olur
  • 2 çay kaşığı esmer şeker isteğe bağlı

Talimatlar

  • Önce karamelize soğanı ne için kullanacağınıza karar verin. Daha sonra işleve göre doğrayın.
  • Uygun, tabanı yapışmayan bir tavayı biraz ısıtın ve zeytin yağını ekleyin. Yağ biraz ısınınca soğanları aktarın, tuz ekleyip biraz karıştırın ve üstünü kapatın. Çok kısık ateşte pişmeye bırakın.15 dakika sonra rengi değişmiş olacaktır. Bu aşamada şeker ve sirkeyi ilave edin. Karıştırıp tekrar kapağını kapatın.15 dakika daha pişirin.
  • Karamelize soğan yaklaşık 45 dakika kısık ateşte pişerek hazır hale geliyor. 15 dakikada bir kontrol edip karıştırabilirsiniz. 45 dakika sonunda rengi istediğiniz gibi değilse biraz daha şeker ilave edebilirsiniz.
  • Hamburger, köfte, et yemekleri, kaşarlı tost ve daha birçok yemeğin yanında garnitür ya da meze olarak servis edebilirsiniz.

Notlar

Karamelize soğan mutlaka hazırlandığı gün tüketilmelidir. Bekledikçe ve soğudukça lezzetini kaybeder.


2 thoughts on “Karamelize Soğan Tarifi”

Bir Cevap YazınCevabı iptal et


Pinklime Foody sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

Exit mobile version