Kolay Soyulan En İyi Kestane Kebap Tekniği

Kolay Soyulan En İyi Kestane Kebap Tekniği

Soğuk kış aylarının tadı en güzel kestane kebap ile çıkar bence. Kış akşamlarında havaya dolan mis gibi kestane kokusu sıcacık bir huzur verir insana. Hava buz gibi de olsa içimi ısıtır bu koku, tok da olsam iştahımı açar.. Çocukken kış aylarında odun sobasında pişen mis gibi kestaneleri anımsatır bana. Artık odun sobamız olmasa da kestane pişirmenin farklı bir sürü yolu var neyse ki..

Kısaca Kestane

Kestane,  kahve kızıl renk  kabuklara sahip, potasyum, magnezyum ve kalsiyum bakımından zengin bir tohumdur. Diğer kuruyemişlere göre yağ oranı oldukça azdır. Nişastalı yapısı patatesi andırır. Tatlı kestaneyi at kestanesi ile karıştırmamak gerekir. Tatlı kestane dışında tüylü dikenli bir kabuk bulundurur. At kestanesi ise birkaç çıkıntıya sahip bir kabuk içerisindedir. Kestane toplarken buna dikkat etmenizi öneririm çünkü at kestanesi insanlar için zehirlidir.

Kestane seçerken nelere dikkat etmeli?

Bu yazımda iki farklı kestane kebap yapma tekniğinden bahsettim. Kolayca soyulan kestane pişirmenin inceliklerinden bahsettim. Ondan önce kestane seçerken nelere dikkat edilmeli, ona bakalım.

Şimdilik yaşadığım yerde farklı renk, cins ve boyutta kestane bulmak çok kolay. Eğer sizin de seçeneğiniz çoksa mutlaka sevdiğiniz bir kestane çeşidi vardır.

Kestane seçerken sert kabuklu olanlara yönelin. Kabukta minik iğne deliği şeklindeki izler kestanenin içinde kurt olabileceğini gösterir. Bu yüzden çizik, yarık ve iz olmayan kabuklu kestaneleri seçin. Kestanelerin kabuğu arasında hava boşluğu olmamalıdır. Bunu test etmek için kestaneyi parmağınızla bastırın. Eğer içine çökme oluyorsa bozuk  ya da bozulmaya yaklaşmıştır.

Kestane Kebap İçin Gerekli Malzemeler

Kestane: Boyutları ve rengi istediğiniz şekilde olabilir. Küçük kestanelerin, kuzu kestane diye isimlendirildiğini ve daha lezzetli olduğunu duymuştum. Büyük boyutluların kabuğu daha kolay soyulsa da küçük kestaneleri deneyebilirsiniz. Ben de bu tarifte kuzu kestane kullandım.

Haşlamak için su.

1. Teknik; Közleme

Kestane pişirmenin en yaygın yolu közlemek. Gönül ister ki herkesin odun ateşinde kestane kebap yapma imkanı olsun. Ancak közlenmiş kestaneyi fırında pişirerek de bu tadı yakalayabiliriz.

Önce kestaneleri yıkayın ve kurutun. Sonra kestanelerin düz tarafını kesme tahtasına yerleştirin. Yuvarlak yüzeyine bir bıçak yardımıyla çarpı (X) şeklinde çentik atın. Çentikleri çok derin atmamaya özen gösterin.

Daha sonra kestaneleri fırın tepsisine dizin. Fırını 200C ısıtın. Kestaneleri 25-30 dakika pişirin. Fırında pişerken kestaneler patlayabilir. Ancak bu normaldir. Isıdan dolayı kestanenin içerisindeki basınç artığı için bu patlama meydana gelmektedir. Fırından çıkardıktan sonra tepsinin üzerini bir mutfak havlusu ile örtün. 15 dakika bu şekille bekletin. Böylece kestaneler daha kolay soyulacaktır. Sokakta satılan kestane kebap tadına en yakın tadı bu yöntemle yakalayabilirsiniz.

2. Teknik; Haşlama

Bir diğer yöntem ise haşlayarak kestane kebap yapmak . Daha hafif ve daha az yoğun bir tat, daha yumuşak bir kıvam için haşlama yöntemini deneyin. Reçel, krema ya da püre yapmak için de bu yöntem daha uygun olacaktır. Klasik haşlamaya göre daha az su kullanılarak pişiriliyor. Daha çok buğulamaya da benziyor.

Kestaneleri yukarıda bahsettiğim gibi hazırlayın. Daha sonra  yapışmaz tabanlı bir tavaya dizin. Üzerlerini kapatacak kadar su ilave edin. Kapağı kapalı bir şekilde kısık ateşte 20-25 dakika pişirin. Kabukları açılmaya başlayınca bir kürdan yardımıyla kontrol edin. Yumuşayan kestaneleri ocaktan alın. Daha sonra ılıtın ve servis edin.

Nasıl saklanır:

Kestaneleri kabukları soyulmuş şekilde 4 gün kapalı bir kapta ve buzdolabında saklayabilirsiniz. Ancak, aklınızda bulunsun 1 ve 2. günler daha iyidir. Zamanla tadı azalacaktır. Pişmiş ve kabuksuz kestaneleri kilitli bir poşet içerisinde ise 3 ay dondurarak saklayabilirsiniz.

Kestane ile yapabileceğiniz bu Çikolatalı Kestane Lokmalarını mutlaka deneyin!

Sevgiyle kalın..

Yazdir

Kolay Soyulan En İyi Kestane Kebap Tekniği

Soğuk kış aylarının tadı en güzel kestane kebap ile çıkar bence. Kış akşamlarında havaya dolan mis gibi kestane kokusu sıcacık bir huzur verir insana. Hava buz gibi de olsa içimi ısıtır bu koku, tok da olsam iştahımı açar.. Çocukken kış aylarında odun sobasında pişen mis gibi kestaneleri anımsatır bana.  Artık odun sobamız olmasa da kestane pişirmenin farklı bir sürü yolu var neyse ki..
Kategori Atıştırmalık, Kendin yap ürünler
Mutfak Avrupa
Diyet Glütensiz, Helal, Düşük Yağ, Vegan, Vejetaryen
Etiket haşlanmış kestane, közlenmiş kestane, kestane kebap, kestane nasıl pişirilir
Hazırlama Süresi 15 dakika
Pişirme Süresi 30 dakika
Toplam Süre 45 dakika
Porsiyon 5
Yazar Pinklime Foody

Malzemeler

  • 500 gr kestane daha çok ya da az olabilir
  • su

Talimatlar

  • Önce kestaneleri yıkayın ve kurutun.
  • Sonra kestanelerin düz tarafını kesme tahtasına yerleştirin. Yuvarlak yüzeyine bir bıçak yardımıyla çarpı (X) şeklinde çentik atın. Çentikleri çok derin atmamaya özen gösterin.
  • Daha sonra kestaneleri fırın tepsisine dizin. Fırını 200C ısıtın. Kestaneleri 25-30 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra tepsinin üzerini bir mutfak havlusu ile örtün. 15 dakika bu şekille bekletin. Böylece kestaneler daha kolay soyulacaktır.
  • Daha hafif ve daha az yoğun bir tat, daha yumuşak bir kıvam için haşlama yöntemini deneyin. Reçel, krema ya da püre yapmak için de bu yöntem daha uygun olacaktır.
  • Kestaneleri yukarıda bahsettiğim gibi hazırlayın. Daha sonra  yapışmaz tabanlı bir tavaya dizin.
  • Üzerlerini kapatacak kadar su ilave edin. Kapağı kapalı bir şekilde kısık ateşte 20-25 dakika pişirin. Kabukları açılmaya başlayınca bir kürdan yardımıyla kontrol edin.
  • Yumuşayan kestaneleri ocaktan alın. Ilıtın ve servis edin.

Notlar

Nasıl saklanır:
Kestaneleri kabukları soyulmuş şekilde 4 gün kapalı bir kapta ve buzdolabında saklayabilirsiniz. Ancak, aklınızda bulunsun 1 ve 2. günler daha iyidir. Zamanla tadı azalacaktır. Pişmiş ve kabuksuz kestaneleri kilitli bir poşet içerisinde ise 3 ay dondurarak saklayabilirsiniz.


1 thought on “Kolay Soyulan En İyi Kestane Kebap Tekniği”

Bir Cevap YazınCevabı iptal et


Pinklime Foody sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

Exit mobile version