Mantarlar ve Mantarlı Tarifler

Mantarlar ve Mantarlı Tarifler

Mantarlar pek çok kültürde sofraları süsleyen bir lezzettir. Aslında bir bitki ya da hayvan değil. Ancak sebze sınıfına dahil ediliyor. Nemli iklim bölgelerinde, ormanlarda, ağaç köklerinde ve bazı ağaçların gövdelerinde doğal olarak yetişiyor. Aynı zamanda özel kültür ortamlarında da yapay olarak yetiştirilir.

Kaliteli bir selenyum kaynağı olan mantar birçok vitamin ve mineral bakımından da zengindir. Acı, ekşi, tatlı, tuzlu tatların dışında umami tatlar sınıfındandır. Umami, lezzet veren tat anlamındadır. Mantarlar doğada zehirli olarak da bulunur. Bu yüzden çok iyi tanımadıkça doğada rastladığınız her mantarı yememelisiniz. Bazıları hafif bir baş dönmesi şeklinde zarar verirken bazısının öldürücü etkisi vardır. İyi tanıdığınız mantarları doğadan toplamak ve tanımadıklarınızı marketlerden temin etmek daha tehlikesiz olacaktır.

Dünya genelinde en çok üretilen ve aynı zamanda en çok tüketilen mantarlar, beyaz kültür mantarı ve istiridye(kavak) mantarıdır.

Kültür Mantarı / Beyaz Mantar

Dünyada en çok yetiştirilen mantar çeşididir. Kalorisi oldukça düşük ve çok sağlıklıdır. Önemli bir D vitamini kaynağıdır. Bununla beraber B12 vitaminini de içeriğinde bulundurur. Kültür mantarını popülerleştiren bir diğer neden çoğu sebzeden daha fazla protein içermesidir. Kanserle savaşmak, kalp sağlığını geliştirmek, kan şekerinin kontrolünü sağlamak ve bağırsak sağlığını düzenlemeye yardımcı olmak diğer faydalarındandır.

Taze, dondurulmuş, kurutulmuş ya da toz şeklinde tüketebilirsiniz. Toz mantarlar diğer besinlere protein kaynağı olarak eklenir. Hatta kahve olarak bile tüketebilirsiniz.

Kavak Mantarı / İstiridye Mantarı

Et içermeyen bir diyete mükemmel bir katkı sağlayan istiridye mantarı, kavak mantarı olarak da bilinir. İstiridye mantarı da diğer mantarlar gibi düşük kalorili ancak besleyiciliği yüksektir. İyi bir lif ve protein kaynağıdır. Kültür mantarları gibi zengin bir selenyum ve D vitamini kaynağıdır. Bağışıklığı destekleyici faydaları oldukça fazladır.

Mantarı Nasıl Tüketebilirsiniz?

Mantarlar, kullanım alanı oldukça geniş gıdalardandır. Soteleyerek, kurutarak, kavurarak, ızgara ve fırınlayarak, toz hale getirerek, turşusunu yaparak tüketebilirsiniz.

Mantar kullanarak pek çok yemek yapabilirsiniz.

Mantar Burger, Tereyağlı Sarımsaklı Mantar Sote / Humus Yatağında Mantar Sote, Mantarlı Sac Tava bunlardan bazıları.



1 thought on “Mantarlar ve Mantarlı Tarifler”

Bir Cevap YazınCevabı iptal et


Pinklime Foody sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

Exit mobile version